Categories
Din toata lumea Ortodoxia Vietile Sfintilor

Sfantul Mucenic Filumen [29nov]

Sfantul Filumen s-a nascut in ziua de 15 octombrie 1913, in parohia Sfantul Sava din Nicosia (Lefkosia), capitala insulei Cipru. Parintii sai, anume Gheorghe si Magdalena Hasapis, numiti si “Orundiotis”, dupa locul natal (satul Orunda), au primit de la Dumnezeu 13 copii, dintre care au supravietuit insa numai zece, sapte baieti si trei fete. Dupa numele de mirean, Sfantul Filumen s-a numit Sofocle, el fiind frate geaman cu Alexandru, cel care avea sa devina Arhimandritul Elpidie, si el un parinte foarte iubit in insula Cipru.

Familia sfantului era muncitoare si credincioasa. Tatal lui avea in proprietate un cuptor de paine si un han, in vreme ce mama lui se ocupa numai cu munca in jurul casei si cu cresterea copiilor. Intreaga familie era deosebit de crestina, una dintre camerele casei lor fiind amenajata pe post de paraclis de rugaciune. Alaturi de parintii lor, bunica Loxandra le-a servit copiilor drept prim model de viata duhovniceasca, ea traind in neincetate posturi, rugaciuni si privegheri.

Dintre toti copiii insa, baietii gemeni se vor dovedi a fi cei mai ravnitori. Astfel, in iulie 1928, la numai cativa ani dupa terminarea scolii primare, fara a spune nimic familiei, cei doi frati au plecat spre Manastirea Stavrovouni, renumita pentru vietuirea monahala inalta a calugarilor acesteia. Cand parintii lor au inceput sa ii caute pe cei doi, ei au aflat ca cineva ii vazuse indreptandu-se spre manastirea amintita.

Ajuns la manastire, tatal lor i-a chemat la sine, inaintea staretului, nu atat spre a-i convinge sa se intoarca acasa, cat spre a le cerceta inimile. Neintelegand intentia tatalui sau, raspunsul lui Alexandru, fratele sfantului, a fost prompt: “Ce rost are sa ne iei acasa, daca noi iarasi o sa fugim? Ai multi copii, lasa-ne sa mergem pe drumul nostru.” Cei doi au primit mai apoi binecuvantarea tatalui, spre a ramane in manastirea aleasa. Randuiala aspra de la Stavrovouni a fost imbratisata de cei doi cu toata inima.

In anul 1934, la manastirea respectiva a poposit Timotei Themelis (1878-1955), Arhiepiscopul de atunci al Iordanului si viitorul Patriarh al Ierusalimului. Cu aceasta ocazie, episcopul, cu acordul staretului si al tatalui lor, i-a luat pe cei doi frati la Ierusalim, spre a isi continua studiile. Avand sanatatea insa putin slabita, in drumul lor spre Tara Sfanta, cei doi au poposit cateva luni acasa.

Ajunsi in Ierusalim, cei doi frati au urmat cursurile Scolii de la Sfantul Mormant, pe care le-au terminat cu bine, in anul 1939. Lecturile patristice au fost imbinate de catre cei doi, intr-un mod foarte practic, cu o viata ascetica monahala autentica.

In anul 1937, amandoi fratii s-au calugarit. Ca nastere intr-o noua viata, fratele Alexandru a primit numele de Elpidie, iar fratele Sofocle a primit numele de Filumen. Mai apoi, fiind hirotonit diacon si preot, parintele Elpidie avea sa plece din Ierusalim, in diverse misiuni bisericesti, in vreme ce Filumen avea sa ramana aici pana la moartea sa.

Sfantul Filumen - Mucenicul de la Fantana lui Iacov

In ziua de 5 septembrie 1939, parintele Filumen a fost hirotonit diacon, iar mai poi, in ziua de 1 noiembrie 1943, el a fost hirotonit preot. In anul 1940, sfantul a fost numit ghid la Patriarhia din Ierusalim. La cinci ani dupa hirotonia intru preot, in ziua de 20 martie 1948, el avea sa fie ridicat la cinstea de arhimandrit, dupa ce slujise deja in mai multe biserici din Tara Sfanta.

In perioada iunie 1940 – septembrie 1941, Sfantul Filumen s-a nevoit in Manastirea Sfantul Sava cel Sfintit, din pustiul Iudeii. Mai apoi, el a indeplinit iarasi unele slujiri la Patriarhia din Ierusalim (supraveghetor al birourilor, ajutor de supraveghetor la bucataria centrala). Intre anii 1946 si 1953, sfantul a fost numit staret la Biserica Ortodoxa din Tiberiada. Mai apoi, in perioada martie 1953 – noiembrie 1959, sfantul a fost numit staret la Biserica Ortodoxa din Iope. La sfarsitul anului 1959, sfantul a fost numit director al Orfelinatului Patriarhal.

In perioada 9 mai 1961 – 23 februarie 1962, sfantul a fost numit staret la Manastirea ortodoxa Arhanghelos, iar mai apoi, intre 23 februarie 1962 si 7 august 1965, a fost staret la Biserica Ortodoxa din Ramalla. Intre 7 august 1965 si 12 august 1970, sfantul Filumen a fost numit staret la Manastirea Sfantul Teodosie, Intemeietorul Vietii de Obste. Intre 18 august 1970 si 14 ianuarie 1976, sfantul a fost iarasi staret in Ramalla.

Sfantul Filumen a trait in smerenie si liniste, respectand regulile monahale cele mai aspre. Astfel, in pofida tuturor functiilor detinute, principala lui grija a ramas tot timpul aceea de a vietui precum un calugar smerit si a spori duhovniceste. Vreme de opt ani, sfantul nu a sezut niciodata pe scaun, in vremea mesei, el mancand numai in picioare. Adesea, el se prefacea nebun, spre a nu fi laudat de oameni si a nu fi ispitit de mandrie.

In cele din urma, incepand cu ziua de 8 mai 1979, Sfantul Filumen a vietuit si a slujit la Biserica Ortodoxa de la Fantana lui Iacov, unde a si primit moarte muceniceasca. Biserica de la Fantana lui Iacov, vazuta de evrei drept un loc de rugaciune iudaic, a fost adesea vandalizata. Unul dintre evreii fanatici venea zilnic in biserica, pentru a se ruga. Spre a nu-l tulbura pe evreu insa, parintele Filumen intrerupea slujba cand acela intra in biserica, continuand-o abia cand acela pleca.

In ziua de 16/29 noiembrie 1979, in vreme ce slujea slujba Vecerniei, parintele Filumen a fost atacat cu toporul si omorat pe loc. Mai apoi, ucigasii au jefuit biserica si au distrus-o cu un material explozibil. Cand a fost descoperit trupul parintelui, s-a constatat ca acesta a fost de-a dreptul macelarit.

“Au navalit in manastire si l-au macelarit pe arhimandritul Filumen cu un topor, inchipuind o cruce: cu o lovitura de-a lungul, i-au despicat chipul, iar cu alta lovitura, de-a latul, i-au taiat obrazul, de la o ureche la alta. I-au scos ochii. I-au taiat in bucati degetele mainii sale drepte, iar pe cel mare l-au retezat dintr-o data. Erau degetele cu care parintele facea semnul Crucii.”

Parintele arhimandrit Filumen a fost inmormantat in ziua de 4 decembrie 1979, in cimitirul comunitatii monahale de la Sfantul Mormant. La numai patru ani de la inmormantarea parintelui Filumen, cand calugarii i-au deschis mormantul, spre a ingropa alaturi pe un alt parinte trecut la Domnul, trupul sau a fost aflat neputrezit si raspandind un miros placut.

Sfantul Filumen - Mucenicul de la Fantana lui Iacov

In ziua de 17/30 noiembrie 1983, patriarhul Diodor al Ierusalimului, insotit de mai multi episcopi, arhimandriti, preoti si monahi greci, a deschis mormantul arhimandritului Filumen, ce fusese omorat cu salbaticie la Fantana lui Iacov, cu patru ani inainte. Trupul parintelui a fost spalat cu vin si infasurat intr-o panza, mai apoi savarsindu-se slujba de pomenire.

Trecand insa putini ani de la inmormantarea parintelui Filumen, mormantul sau a fost inchis la loc, pana in luna decembrie 1984, cand acesta a fost deschis din nou, spre a fi inmormantat Arhiepiscopul Claudiu din Pella. Iarasi, trupul sfantului s-a aflat neschimbat, ba inca si frumos mirositor. De aceasta data, Sfintele sale Moaste au fost luate si asezate (periodic) in partea nordica a Bisericii Ortodoxe din Ierusalim.

Astfel, in ziua de 16/29 noiembrie 2009, Patriarhia Ortodoxa din Ierusalim, in urma unei Hotarari Sinodale, a savarsit slujba de canonizare a Noului Sfintit Mucenic Filumen Aghiotafitul, Egumenul de la Fantana lui Iacob, care a fost martirizat in locul istoric al Fantanii din Samaria, pe 16/29 noiembrie 1979, in timp ce savarsea slujba Vecerniei.

Sursa: http://www.crestinortodox.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.