Categories
Recenzii

SF. ANDREI SI FURUL DE MORMINTE

In Constantinopol a murit fiica unui dregator care-si petrecuse viata in feciorie curate. Iar pe patul de moartea ea acerut tatalui sau sa o ingroape inaintea cetatii, la casa de saraci ce era in via lor. Si daca a murit luand-o au dus-o la acel loc si au ingropat-o dupa obiceiul cel crestinesc. Si era in aceea cetate un fur de morminte care dezgropand mortii,  dezbraca hainele de pe dansii.

Acela stand in drum urmarea sa vada unde avea sa fie ingropata fecioara, ca afland mormantul ei, nopatea sa mearga s-o dezgroape si sa ia de pe ea imbracamintea. Deci s-a intamplat ca merge ape acolo Sf Andrei cel nebun pentru Hristos care vazandu-l pe fur a vazut cu duhul gandul lui cel rau. Si vrand sa-l abata de la acel lucru aratandu-se ca si cum s-a maniat i-a zis: “Asa graieste duhul judecatii, catre cel ce rapeste hainele celor ce zac in morminte: de acum tu nu vei mai vedea soarele, de acum nu vei mai vedea ziua, nici fata omeneasca si se va intuneca tie ziua si nu se va lumina in veci”.

Furul nu a inteles ce graieste Sfantul si neluand in seama cele zise lui s-a dus, spunand “Cu adevarat esti bolnav, indracitule si graiesti cele nestiute si ascunse din turburarea demonului”.

Apoi ticalosul acela facandu-se seara si afland vreme prielnica s-a dus si apravalit piatra de pe mormantul feciorei si intrand a luat mai intai haina de deasupra si altele si vrand sa plece s-a gandit ca si camasa ar fi foarte buna. Si luand camasa de pe fecioara i-a lasat trupul gol si vrea sa iasa. Iar fecioara moarta fiind la porunca lui Dumnezeu, si-a ridicat mana cea dreapta si l-a lovit pe el peste obraz si indata au orbit ochii lui.

Inspaimantandu-se a fugit de acolo cu mare greutate. De atunci furul a inceput sa-si castige existenta, cerand milostenie. Si-si zicea: ”Blestemat fii gatule, ca pentru tine am luat orbirea aceasta, cel ce-si hraneste pantecele sau sa munceasca si sa nu fure, ca sa-l hraneasca.” Si isi aducea aminte de cuvintele Sf Andrei cel nebun pentru Hristos si s-a cait cu amar.

Si multi auzind de aceasta minune s-au lepadat de lucrul satanei si s-au facut mai buni cu fapta si cu obiceiul pentru Hristos Iisus Domnul nostru, Caruia I se cuvine slava, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.