Categories
Predici

Predica IPS Bartolomeu Anania la nasterea Sf. Ioan Botezatorul

Categories
Uncategorized

Calea fericirii – Sf. Nectarie

Calea fericirii

 

Nimic nu este mai de pret decat o inima curata, pentru ca o astfel de inima devine tron al lui Dumnezeu. Si ce este mai plin de slava decat tronul lui Dumnezeu? Cu siguranta ca nimic. Dumnezeu spune despre cei cu inima curata: “voi locui in ei si voi umbla si voi fi Dumnezeul lor si ei vor fi poporul meu”.

Asadar cine este mai fericit decat acesti oameni si de ce bunuri pot sa ramana lipsiti? Nu se gasesc toate darurile si harismele Sfantului Duh in fericitele lor suflete? De ce mai au nevoie? De nimic, cu adevarat de nimic. Pentru c ail au in inima lor pe Insusi Dumnezeu!

Cat de mult se inseala oamenii care cauta fericirea departe de ei insisi, in tari straine si in calatorii, in bogatie sis lava, in averi mari si in placer, in desfatari trupesti, in lux si in tot felul de desertaciuni, care se sfarsesc in amaraciune! Ridicarea turnului fericirii in afara inimii noastre seaman cu zidirea unei cladiri pe un teren zguduit continuu de cutremure. Curand o astfel de constructive se va prabusi la pamant.

Sfantul Ierarh Nectarie din Eghina

Fratii mei! Fericirea se afla inlauntrul vostru si fericit este omul care intelege aceasta. Cercetati-va inima si vedeti in ce stare duhovniceasca va aflati! Nu cumva inima voastra si-a pierdut indraznirea inaintea lui Dumnezeu? Nu cumva constiinta va mustra pentru calcarea poruncilor Lui? Nu cumva va invinuieste pentru nedreptati, minciuni si neglijarea indatoririlor fata de Dumnezeu si fata de aproapele? Cercetati si vedeti daca nu cumva inima voastra s-a umplut de rautati si de patimi, daca nu cumva s-a abatut pe cai nedrepte!

Din nefericire, cel care nu are grija de inima sa, se lipseste de tot lucrul bun si cade intr-o multimw de rautati. Alunga bucuria si se umple de amaraciune si de frica. Alunga dragostea si primeste ura. Alunga toate harismele si roadele Sfantului Duh pe care le-a primit la Botez si se dace salasul tuturor acelor rele care il fac pe om vrednic de plans si de trei ori ticalos.

Fratii mei! Preamilostivul Dumnezeu vrea ca toti sa fim fericiti, atat in viata aceasta, cat si in cealalta. Pentru aceasta a intemeiat Sfanta Biserica, ca sa ne curateasca de pacat, sa ne sfinteasca, sa ne faca prieteni ai Sai, sa ne daruiasca binecuvantarile Cerului.

Biserica asteapta mereu cu bratele deschise, ca sa ne primeasca. Sa alergam repede toti cei care avem constiinta impovarata. Sa alergam la Biserica, caci ea este gata sa ridice povara noastra cea grea, sa ne daruiasca indraznire catre Dumnezeu, sa ne umple dinima de bucurie si de fericire.

 

Sfantul Nectarie facatorul de minuni. Viata, minuni si invataturi

ed. Evanghelismos, Bucuresti 2012, pag. 36-38