Categories
Umanitar

Daniela [umanitar]

Ma numesc Simion Daniela, nascuta la data de 14 iunie 1991 in Slobozia, actualmente studenta la Academia de studii economice, facultatea de Administratie a afacerilor cu predare in limbi straine, filiera franceza, anul II, invatamantul bugetar, cursuri la zi.

Am terminat prima sesiune a anului II cu bine, fiind a 3-a de pe filiera franceza, doar ca … dupa aceasta au aparut probleme grave legate de sanatate. Nu m-am gandit ca va fi ceva rau. Am presupus ca am avut parte de ceva mai mult stres din cauza acumularii oboselii din sesiune. De grija ca nu-mi gasesc leacul m-am dat peste cap. Nu puteam dormi orice medicament as fi luat. Aveam intotdeauna stare de oboseala, aveam mancarimi groaznice ale pielii, fara a fi vorba de o problema dermatologica. Am fost la foarte multi medici, am facut analize si le-am tot repetat timp de 2 luni, dar nimeni nu mi-a confirmat vreun diagnostic important. Am facut perfuzii timp de 10 zile, din cauza faptului ca eram foarte slabita, scazusem in greutate 8 kg intr-o singura saptamana, dar nu au avut niciun efect. In continuare ma simteam rau, iar medicamentele de somn, recomandate bineinteles de medic psihiatru, nu isi faceau efectul la mine.

Am hotarat sa merg la Craiova si gratie unui domn doctor, caruia tin sa ii multumesc foarte mult, mi-am repetat a 3a oara analizele si am facut si un CT (tomograf). In urma rezultatului m-au trimis de urgenta la Spitalul universitar de urgenta Bucuresti. Acolo m-au diagnosticat ca fiind suspecta de leucemie.
Imi era foarte rau , eram bulversata, imi era imposibil sa inteleg ce mi se intampla. Am crezut ca-mi pierd controlul cand am aflat. Cand m-am simtit mai binisor, am cautat pe internet si am citit despre acest diagnostic. M-a socat mai rau, nu stiam cum sa reactionez. Mi-am amintit ca Tatal Ceresc pentru a ne intari in virtute, ne trimite nu numai bucurii, ci si suparari, si de aceea nu voi dispera ca a venit acest necaz. Dimpotriva l-am primit cu liniste, supunere, ca fiind trimis de Dumnezeu. Stiu sigur ca suferintele prin care am trecut si trec ma purifica, ma fac mai puternica si stiu sigur ca tot El ma salveaza. Am simtit asta si stiu ca gandurile pozitive m-au inaltat si ma inalta. M-am rugat la Dumnezeu si Maicii Domnului sa-mi dea putere sa trec peste toate suferintele mai usor pentru a putea lupta cu aceasta boala. Totdeauna trebuie sa nu vreau altceva inainte de toate decat « sanatate ». Recunosc ca am fost luata pe nepregatite si nici in visele mele de cosmar n-as fi crezut sa trec prin asta. Norocul meu a fost ca toti cei dragi mi-au fost aproape, parintii mei pe care ii vad ( chiar daca nu arata) cat de mult sufera, rudele apropiate. Dar nu a clacat nimeni. Toti s-au implicat si ma ajuta.

Categories
Carti

Recunostinta

O femeie din Cluj, grav bolnavă, s-a internat în spital. Trebuia urgent operată.
Dar doctorii, văzând-o foarte slăbită, nu s-au încumetat s-o opereze. Noaptea, însă, s-a arătat în vis doctorului un om necunoscut, care i-a spus:
– Du-te acum la spital și operează femeia aceea, că altfel moare!
– Dar dumneata cine ești?, întrebă doctorul.
– Eu sunt cutare.

Categories
Carti

Treptele rautatii [1/2]

[…]Să ne gândim deci cât de mare este păcatul nostru și, pășind din treaptă în treaptă, să arătăm că nepurtarea de grijă de copii este un păcat care întrece pe toate celelalte și merge chiar până la culmea răutății. Prima treaptă de răutate, de viclenie și de cruzime este nepurtarea de grijă de prieteni. Dar mai degrabă să o iau mai de jos. Nu știu cum, dar era cât pe ce să uit că prima lege dată iudeilor nu îngăduie nici nepurtatea de grijă de vitele dușmanilor, când cad sau se rătăcesc; Legea Veche poruncește ca pe unele să le scoți, iar pe altele să le duci la stăpânul lor (Deut. 22, 1-4).

Prima treaptă deci, începând de jos în sus, a răutății și a cruzimii este nepurtarea de grijă de vitele și animalele dușmanilor, aflate în suferință. A doua, mai mare decât cea dintâi,

Categories
Evenimente

Dialog MANDRIA, Condamentul General al patimilor

Joi, 31 mai, ora 18:00 la paraclisul ASE are loc dialogul pe tema MANDRIA, Condamentul General al patimilor. Link afis aici.

„Câtă vreme mândria în om este puternică el poate fi supus atacurilor unei deosebit de chinuitoare deznădejdi, a iadului, care scâlciază toate închipuirile despre Dumnezeu și despre căile proniei Sale. Sufletul mândru, petrecând în suferință apăsătoare și în întunerecul iadului, socotește pe Dumnezeu ca fiind pricina chinurilor sale și Îl gândește ca fiind nesfârșit de crud. Lipsit de adevărata viață în Dumnezeu, el cântărește toate din punctul de vedere al stării sale bolnăvicios-suferinde, și începe să-și urască și propria viață, și îndeobște toată ființarea lumii. Rămânând în afara luminii Dumnezeiești, în deznădejdea sa ajunge până la a-și închipui însăși ființarea lui Dumnezeu ca fiind o totală absurditate, fapt ce îi mărește tot mai mult scârba față de Dumnezeu și față de tot ce înseamnă a ființa.”

Sf. Cuv. Siluan Athonitul

Categories
ASE Audio

Rugaciunea lui Iisus [inregistrare]

Va invitam sa ascultati inregistrarea dialogului din data de 24.05.2012, pe tema Rugaciunea lui Iisus, calea rugaciunii launtrice.

O mica precizare, pentru a nu se intelege gresit, cand se spune despre iertarea de pacate se refera la curatirea de patimi.

Idei principale:

 • rugaciunea neincetata este poruncita de Hristos prin Pavel (Tes 1,17), caci Scripura nu cere nimic imposibil
 • cuvintele rugaciunii lui Iisus:
  • Doamne -> recunoastem pe Hristos ca Dumnezeu
  • Iisuse -> Il recunoastem ca Om intrupat
  • Hristoase -> adeverim ca El este Mantuitorul
  • miluieste-ma -> pocainta, recunoscand pacatosenia noastra
 • Pr. Dumitru Staniloae: – rugaciunea este unirea mintii cu inima caci daca s-ar face doar cu mintea ea ar fi rece, iar dca s-ar savarsi doar cu inima, ar fi sentimentala.
  • mintea isi afla odihna in inima
  • un obstacol primejdios al pogorarii mintii in inima este teologhisirea, caci nu trebuie sa ne ocupam decat de pacatosenia noastra, prin simtirea in inima a dragostei lui Hristos, prin smerenie.
 • Pr. Cleopa: – etapele rugaciunii
  • rugaciunea buzelor (a glasului)
  • rugaciunea gurii – pt cei cu dinti de lapte
  • rugaciunea mintii:
   • vama imaginatiei
   • vama ratiunii (dracii arhiconi)
  • rugaciunea de sine lucratoare – care se rosteste singura, chiar si cand omul doarme
  • rugaciunea vazatoare – omul sta aici si vede in toata lumea (precum Sf Antonie cel Mare)
  • rugaciunea contemplativa (Sf. Apostol Pavel)
 • inima trebuie eliberata de patimi – dezlipirea de lucruri finite si apropierea Dumnezeu
 • trebuie smerenie si recunostinta
 • despre starea celor nebotezati la a doua venire a Mantuitorului
Categories
Comunicate Video

Facebook vs. realitate

Un filmulet ce are la baza marturiile unor fosti utilizatori de Facebook din care reiese discrepanta dintre online si realitate, dintre ceea ce cred utilizatorii ca sunt ei insisi si ceea ce arata celorlalti: un profil – fie el oricat de detaliat posibil – si adevarata personalitate a celui care se ascunde in spatele acestuia.

Prietenia este mult mai profunda decat simplul fapt de a comunica in scris/in imagini cu celalat.

Iubirea este mult mai mult decat o suma de calitati ale celuilalt.

Categories
Carti

RUGĂCIUNILE BISERICII AU MARE PUTERE

In preajma anului 1930 un bătrân din preajma sfintei mănăstiri Lainici, cunoscut de părinți sub numele de “Moșul Vasile”, făcea var la mănăstire. într-o zi însă vine trist la starețul mă­năstirii, Protosinghelul Visarion Toia.
– Cinstite părinte, am împrumutat pe un vecin al meu din sat cu 7000 de lei. Acum, când i-am cerut banii înapoi, nu vrea să mi-i dea. Eu pe încredere i-am dat, fără martori și fără dovadă scrisă. „Fă ce vrei“, mi-a zis. „Dă-mă în judecată“. Iar eu i-am zis: „în judecată nu te pot da, însă te dau în judecata lui Dumnezeu“. „Fă ce vrei, că mie nu-mi pasă“. Am venit deci, părinte, să dau 40 de slujbe pentru el și Dumnezeu să hotărască.

Categories
Evenimente

Rugaciunea lui Iisus

Joi, 24 mai ora 18:00 dialogul din cadrul Serilor Duhovnicesti va avea tema “Rugaciunea lui Iisus, calea rugaciunii launtrice“. Locatia: Paraclisul din ASE.

Categories
Din toata lumea Ortodoxia

Ortodoxia in Congo

Iata ca si in cele mai indepartate locuri din Africa se studiaza notatia bizantina. Impresioneaza ca au transpuns melodiile in limba proprie (swahili).

Categories
Omilii

Sf Ioan Gura de Aur – Omilia IX la Matei

Atunci Irod, vazand ca a fost amagit de magi, s-a maniat foarte si trimitand a ucis pe toti pruncii din Betleem si din toate hotarele lui, de doi ani si mai mici, dupa vremea ce aflase de la magi

Idei principale:

 • nu Hristos a fost autorul uciderii pruncilor, ci cruzima lui Irod imparatul, dupa cum nici Petru n-a fost autorul uciderii paznicilor, ci nebunia lui irod Agripa; 
 • daca cineva sufera aici, pe pamant necazuri si nedreptate, fara sa fi facut pacate, suferinta de aici se preface dincolo in rasplata;
 • Dumnezeu nu ar fi ingaduit rapirea lor inainte de vreme, daca pruncii acestia aveau sa fie oameni de isprava; daca Dumnezeu sufera cu atata indelunga rabdare pe cei ce traiesc necontenit in pacat, apoi cu atat mai mult n-ar fi ingaduit ca acesti prunci sa fie in acest chip smulsi din viata, daca stia caau sa savarseasca fapte mari.
 • Hristos isi intareste ucenicii, dupa ce le spune ca si ei vor fi nedreptatiti, ca vor fi dati la munci prin: “Au nu se vând două vrăbii pe un ban? Și nici una din ele nu va cădea pe pământ fără știrea Tatălui vostru.” (Matei 10,29), aratand ca nu se intampla nimic fara stirea Lui, ci le stie pe toate dar nu le lucreaza pe toate;
 • Hristos nu Se rusineaza sa Se numeasca galilean, aratandu-ne ca n-avem nevoie de cele din afara, daca vrem sa fim virtuosi;
 • despre bogatie si iubitorii de argint

*) Puteti citi online Omiliile aici.

Pt. download audio – click drept>save as…