Categories
Carti eBook

Sf. Ioan Maximovici – Cinstirea Maicii Domnului

Aceasta carte este prefatata de parintele Serafim Rose.

Cartea este downloadata de pe ftp://ftp.logos.md

Categories
Repere romanesti

Ce este rugaciunea

Rugaciunea este o intrare a omului in legatura cu Dumnezeul cel Viu, care este peste tot, si care lucreaza neincetat la mantuirea noastra. Este vorbirea sufletului cu Dumnezeu, strigatul omului dupa ajutorul harului divin, lupta pentru dobandirea iertarii pacatelor, cerere pentru dobandirea mantuirii, cantecul multumirii ai al maririi lui Dumnezeu.

Rugaciunea este o trambita a sufletului, ca si lumina si hrana pentru viata trupului. E strigat de nadejde, “clipa petrecuta in ceruri“, putere care “improspateaza nadejdile inimii“.

Rugaciunea este o mare putere de nobilare, de intarire, de curatire, de pocainta, de progres duhovnicesc, material si de mantuire.
Sfintii Parinti spun ca rugaciunea este ridicarea omului cu mintea, cu inima, cu credinta si cu vocea la Dumnezeul cel Adevarat, pentru a-L preamari, a-I multumi si a cere de la El toate lucrurile de care avem nevoie pe plan spiritual si fizic, stiind ca El ne aude si ne ajuta.

Rugaciunea este aspiratia sufletului; prin ea sufletul crestinului respira in atmosfera cerului, este hrana sufletului cu lumini de sus, este puterea Sufletului, caci prin ea, sufletul soarbe puteri divine” (T. Morala Ortodoxa vol. II p. 50. Manual pentru institutul Teologic).

Ea este mijlocul si calea prin care credinciosul se poate inalta la Dumnezeu, Cel Atotputernic si Nemarginit. In rugaciune crestinul vorbeste direct cu Dumnezeu, ca unui Parinte bun, caruia ii destainuie pasurile, gandurile si simtamintele sale. Rugaciunea este veche ca si omul si ea a fost firul de aur curat ce a legat Cerul de pamant, pe fii pamantului de Creatorul lor – Tatal Ceresc (Rugaciuni si invataturi de credinta Ortodoxa, Rm. Valcea, 1988 p. 5 – 6).
Folosul rugaciunii consta in faptul ca orice fel de rugaciune am face, ea aduce o ridicare, o sporire, o imbogatire a fortelor noastre de viata.

Iata motivul concret pentru care omul, de cand a existat pe fata pamantului, el n-a incetat sa se roage, a simtit marele adevar, ca de cate ori se roaga ii cresc fortele de viata spirituala si materiala.

Prin urmare, “rugati-va neincetat, multumiti pentru toate, caci acesta este voia lui Dumnezeu, intru Hristos Iisus, pentru voi” (I Tesaloniceni 5, 17 -18; Coloseni 4, 2; I Petru 4, 7). Munciti si va rugati tot timpul, avand pe buze si in inima luminata rugaciunea “Doamne Iisuse Hristose, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul“, precum si alte rugaciuni rostite mereu, caci a ne ruga neincetat inseamna sa avem in fiecare minut prezenta lui Dumnezeu in fata noastra.
Cine are placere de mancare fizica, se spune in general, ca este un om sanatos trupeste. Cine are placere si nu se plictiseste de rugaciune, se spune ca este un om sanatos cu sufletul, un bun crestin. Sa ne rugam cat mai mult cu credinta, dragoste si nadejde.

Staret,
Arhimandrit Gamaliil Vaida

Categories
Carti

Folosul Paraclisului Maicii Domnului

Sotii Teodor si Sultana Petre din satul Crăsani – Ialomița, au fost din tinerete credinciosi, buni, milostivi, nelipsiti de la biserica.
Iată însă, cu rânduiala lui Dumnezeu, se îmbolnaveste greu femeia în vara anului 1950. Internată la București în spital, supusă la cel mai bun tratament, boala se agrava, încât sfârsitul apropiat era inevitabil.
Avea o infectie grava la abdomen. Doctorii nu stiau ce medicament sa-i mai dea.
Vestea aceasta a îndemnat pe sotul ei să alerge la Mănăstirea Balaciu (Ialomita), unde, dealtfel, venea regulat.
– Părinte staret, îmi moare sotia! spunea soțul plângând. Este aproape în comă. Nu stiu doctorii ce să-i mai facă.

Categories
Carti Din toata lumea Ortodoxia Recenzii

Legionarii si lupta lor [recenzie]

Legionarii? Ce au fost legionarii? Vedem ca parerile despre ei sunt pana astazi contradictorii, predominand cele in care sunt prezentati ca personaje negative, insetate de sange. Ce erau ei de fapt – un grup predominant de tinerii studenti sau chiar liceeni, inflacarati de idealuri cu adevarat frumoase, cum ar fi credinta in Dumnezeu, cinstirea Bisericii stramosesti si dragostea de neam si care ar trebuii urmate si de noi.

Multi i-au acuzat de anti-semitism, numindu-i chiar adepti ai nazismului sau fascismului, insa aceste lucruri pot fi intelese doar in contextul istorico-politico-social al vremii.

Categories
Predici Video

Cuvant la sfintirea de la Balta Alba (Canal) [Pr Iustin Parvu]

http://www.youtube.com/watch?v=2JpcARHS46U&feature=share

Categories
Audio Poezii

Trăiesc flămând

Trăiesc flămând, trăiesc o bucurie,
Frumoasă ca un crin din Paradis,
Potirul florii e mereu deschis
Și-i plin cu lacrimi și cu apă vie;
Potirul florii e o-mpărăție.

Când răii mă defaimă și mă-njură
Și-n clocot de mânie ura-și varsă,

Categories
Carti

PARACLISUL MAICII DOMNULUI IZBĂVEȘTE PE OM DE PRIMEJDIA MORȚII

Locuitorul Nicolae Gavriluț din comuna Galu, Neamț, ne mărturisește următoarele:
„In vremea ultimului război mondial, mă aflam pe front. Lupte grele, atacuri ziua și noaptea, moartea mă pândea la fiecare pas. Singura mea nădejde de scăpare mi-a fost însă Maica Domnului. Aveam la mine paraclisul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, pe care-l citeam permanent, cu lacrimi, de câteva ori pe zi. îl rosteam zi și noapte pe dinafară.
Odată a căzut un proiectil la doi metri de mine, tocmai pe când citeam paraclisul. Explozia a fost puternică, dar toate schijele au trecut pe deasupra. Am făcut cruce și am continuat rugăciunea către Maica Domnului.

Categories
ASE Audio

Despre rabdare [audio]

Inregistrarea dialogului cu tema Rabdarea, in curgerea nesfarsita a timpului, de la paraclisul din Ase

Idei principale:

  • rabdarea este a sta neclintit in imprejurari aspre (Sf Maxim Marturisitorul)
  • pt biruirea lumii – arma iertarii prin rabdarea raului si iertarea fratelui
  • rabdarea e sora cu smerenia
  • rabdarea ispitelo fara cartire =  rugaciunea
  • respectul cuprinde smerenia
  • diferenta dintre credincios si necredincios este hotararea de a nu mai pacatui (Sf Serafim de Sarov)
  • rabadrea se castiga, nu se cumpara
  • Domnul ne da, o data cu incercarea si solutia iesirii din ea
  • Sf Serafim de Sarov ca model de rabdare: 1000 de zile rugandu-se pe piatra.
Categories
Poezii

Frate dragă

Frate dragă, din grădină
Îți trimit în dar un crin
Să-ți mângâie lin privirea
Cu veșmântul lui virgin.

Floare dragă, floare dalbă,
Cât de mult aș vrea și eu,
Îmbrăcat în haină albă
Să mă duc la Dumnezeu.

Categories
Carti

Faptă creștinească și recunoștință

Credincioșii vârstnici din ținutul Vrancei ne istorisesc un fapt cu totul minunat:
În pădurile seculare, care îmbracă munții, era prin anii 1938-1940 un canton silvic, nu departe de schiturile Lepșa și Valea Neagră. într-o noapte de vară, iată se adună câțiva pădurari la canton, pentru odihnă. Stau la masă, se închină, potrivesc candela sub icoane, apoi adorm obosiți. La revăr­satul zorilor, pădurarii se deșteaptă, se îmbracă, se închină, potrivesc din nou candela și pregătesc ceva de mâncare, pentru a pleca iarăși la lucru.

Cum stăteau ei în jurul mesei, iată că aud foșnet de frunză afară, lătrat de câine și o lovitură puternică în ușă.