Categories
Catehism Citate Mari duhovnici

Biserica si cei din afara ei

Biserica se mai numeste si ogorul Domnului (I Cor., 3, 9), casa Domnului (Efes., 2, 19-22), mireasa lui Hristos (II Cor., 11, 2; Apoc., 21, 2, 9; 22, 17 s.a.), adunarea cuviosilor (Ps., 149, 1) sau a oamenilor drepti (Ps., 110, 1), adunarea celor intai nascuti (Evr., 12, 23), turma lui Hristos (Ioan, 10, 16), sfesnic de aur (Apoc., 1, 20; 2, 1), cetatea lui Dumnezeu (Ps., 86, 2; Apoc., 3, 12), cetatea Dumnezeului celui viu (Apoc., 21, 2; 22, 19), stalp si temelie a adevarului (I Tim., 3, 15), sfatul sfintilor (Ps., 88, 6), trupul lui Hristos (Efes., 1, 22-23; Col., 1, 24), zidire dumnezeiasca (I Cor., 3, 9), biserica Slavei (Efes., 5, 27), mireasa Mielului (Apoc., 19, 7; 21, 9), casa Dumnezeului lui Iacov (Is., 2, 2-3), casa lui Hristos (Evr., 3, 6), Ierusalimul cel Nou (Apoc., 3, 12; 21, 2), casa lui Dumnezeu (I Tim., 3, 15; Evr., 10, 21).

Sursa: http://www.crestinortodox.ro/carti-ortodoxe/despre-credinta-ortodoxa/despre-biserica-79900.html

Cu cei de altă religie, dacă nu ne provoacă la discuții despre credința noastră cea dreaptă, trebuie să ne purtăm față de ei cu dragoste și milă și să-i ajutăm la nevoile lor, după pilda dată nouă de Mântuitorul nostru Iisus Hristos cu samarineanul cel milostiv. Iar dacă voiesc a ne ataca credința noastră cea sfântă sau Sfânta Tradiție a Bisericii Ortodoxe, atunci „trebuie să o apărăm cu toată puterea până la

moarte”. Fiindcă se cade pe aproapele a-l iubi cu hotar, ca pe noi înșine; iar pe Dumnezeu, fără de margine. Nu cumva, socotind noi că iubim pe aproapele, să ne lăsăm călcați de cei străini de dreapta credință în Hristos,

Categories
Citate

Apostolul duminicii dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci

Vedeți cu ce fel de litere v-am scris eu, cu mâna mea. Câți vor să placă în trup, aceia vă silesc să vă tăiați împrejur, numai ca să nu fie prigoniți pentru crucea lui Hristos. Căci nici ei singuri, cei ce se taie împrejur, nu păzesc Legea, ci voiesc să vă tăiați voi împrejur, ca să se laude ei în trupul vostru. Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume! Că în Hristos Iisus nici tăierea împrejur nu este ceva, nici netăierea împrejur, ci făptura cea nouă. Și câți vor umbla după dreptarul acesta, – pace și milă asupra lor și asupra Israelului lui Dumnezeu! De acum înainte, nimeni să nu-mi mai facă supărare, căci eu port în trupul meu, semnele Domnului Iisus. Harul Domnului nostru Iisus Hristos să fie cu duhul vostru, fraților! Amin.

Galateni VI, 11-18

 

Categories
Citate

Rostul zodiilor

Omule nebun, ce legătură poate să aibă zodia de pe cer, cu nașterea ta pe pămînt?. Niciodată nu are legătură steaua ta de pe cer cu nașterea ta. Ne-am făcut răi din cauza răutății noastre. Am dat voința noastră în mîna satanei, ne-a făcut răi de bunăvoie, nu de silă. Nu ne-a silit nici luna la rău, nici zodiile, nici constelațiile cerului, ci răutatea noastră și voia noastră proprie, iar aceasta aduce munca veșnică.

Sf. Vasile cel MareHexaimeron

Categories
Citate Ortodoxia Repere romanesti

23 ani fara Parintele Nicolae Steinhardt

Pe 30 martie se împlinesc 23 ani de la trecerea la Domnul a părintelui Nicolae de la Rohia. Părintele e încă printre noi prin sfaturile, scrierile ce ni le-a lăsat, dar mai ales prin pilda vieții sale. În articolul ce vi-l propunem am cules câteva fragmente din scrierile părintelui. Dumnezeu să-l odihnească cu Sfinții Săi!

Creștinismul este o școală a fericirii.

Lumea aceasta zadarnică și în care ni se hotărăște soarta pe vecie nu este atât de neimportantă, de zadarnică și de iluzorie de vreme ce Hristos a venit să moară aici.

Dumnezeu, între altele, ne-a poruncit să fim inteligenți.

“Cred, Doamne, ajută necredinței mele”, îmi pare a fi, cum să spun? Taina cea mai de taină a învățăturii creștine, noua învățătură și într-un anume fel, pecetea darului Duhului Sfânt.

Nimeni să nu silească pe aproapele său, nici măcar pentru a-i face bine. Nici Domnul nu intră nechemat.

De ce îi este omului de astăzi foame? De iubire și de sens.

Ce înseamnă credința? Încrederea în Domnul deși lumea e rea, în ciuda nedreptății, în pofida josniciei, cu toate că pretutindeni nu vin decât semnale negative.

Dumnezeu nu e numai bun, drept, atotputernic etc. E și foarte deștept.

Categories
Citate

Imparateasa a toata lumea

Inr-o scrisoare a sa, Sf. Dionisie Areopagitul relateaza vizita pe care a facut-o Maicii Domnului pe care o descrie astfel:

Inalta, peste mijlocie, foarte svelta, cu maini si picioare delicate si frumoase, culoarea pielii ca aurul, ochii ca maslina coapta, ovalul fetei desavarsit; se purta in culorile fecioarelor: rosu si vanat;era foarte tacuta si activa. Tot ce facea era desavarsit, se misca cu o gratie fireasca pe care anevoie o au chiar imparatesele nascute in purpura. Cat am stat in casa ei nu a mancat cu noi, ci numai seara se retragea cu femeile ei pentru a sta la masa. Ne-a vorbit despre Fiul ei multe lucruri tainice pe care le voi scrie altadata… Toata infatisarea si purtarea ei erau atat de dumnezeiesti, incat daca n-as fi stiut ca nu-i ea Dumnezeu, m-as fi inchinat in fata ei ca lui Dumnezeu.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=DS3g2z0gsIo&feature=youtu.be] [youtube http://www.youtube.com/watch?v=y1ovehWysc4&feature=youtu.be]

Categories
Citate

Strategia razboiului la Sun Tzu

“Arta suprema a razboiului este infrangerea inamicului prin inselatorie, fara lupta, astfel:
1. Discreditati tot ceea ce merge bine in tara inamicului;
2. Implicati reprezentantii claselor conducatoare ai tarii inamice in afaceri dubioase. Distrugeti-le reputatia si, la momentul potrivit, supuneti-i dispretului propriilor concetateni;
3. Utilizati creaturile cele mai ticaloase si abjecte;
4. Raspanditi discordia si conflictele intre cetatenii tarilor ostile. Intaratati-i pe tineri contra batranilor;
5. Ridiculizati traditiile adversarilor. Discreditatii-le luminatorii de constiinta;
6. Induceti in eroare inamicul, spre a-l conduce la temporizare si neglijenta, apoi avansati cu repeziciune;
7. Perturbati, prin orice mijloace, intendenta, aprovizionarea si functionarea armatei inamicului;
8. Slabiti vointa luptatorilor inamici prin cantece si melodii senzuale;
9. Dati inamicului fete si baieti tineri pentru a-i lua mintile, dar si jad si matase pentru a-i zgandarii ambitiile;
10. Fiti generosi in promisiuni si recompense pentru informatii;
11. Infiltrati-va peste tot spionii. Bazati-va pe tradatorii care se gasesc in randurile inamice;
12. Faceti-l pe adversar sa creada ca mai exista o posibilitate de a se salva. Apoi, LOVITI.

Scopul vostru trebuie sa fie preluarea intacta a tot ceea ce se afla pe pamant. In acest fel trupele va vor ramane odihnite, iar victoria va fi totala. ”

Sun Tzu
general chinez, initiatorul  stiintei militare (sec IV i. Hr.).

Bun, si acum probabil urmeaza  intrebarea  “ce legatura are Sun Tzu cu un blog crestin-ortodox”?

Categories
Carti Citate Mari duhovnici Ortodoxia Repere romanesti

Sapte cuvinte catre tineri [3/7]

CER SI PAMANT
Motto:”Dar noi asteptam, potrivit fagaduintelor Lui,
un cer nou si un pamant nou, in care locuieste dreptatea…
(II Petru 3, 13).
Ma adresez din nou tie, tinere, pentru ca pe tine te-am ales dintre toti cei carora m-as fi putut adresa; caci tu esti cel mai apt sa asculti cuvantul lui Hristos,tu esti nobil si pur, deoarece educatia ateista nu a reusit inca sa intunece cerul din tine. Tu inca mai privesti in sus, tu inca mai poti auzi chemarile inalte; zborultau spre sferele ceresti nu a putut fi zavorat de gratiile unor conceptii arbitrare.Pentru tine aspiratia spre cer exista, materia nu te-a facut prizonierul ei. Deaceea, tinere, te chem de sapte ori, caci sapte sant laudele zilei catreDumnezeu, asa cum spune Psalmistul: ” De sapte ori pe zi Te-am laudat pentru judecatile dreptatii tale” .
Vom vorbi astazi despre cer si despre pamant. Nu te voi infricosa,prietenul meu, cu tablourile zguduitoare ale sfarsitului lumii. Zilnic ne sta moartea in fata: prezenta ei e mai sufocanta decat viata, mai reala decat ea, caci moarteae cosmarul nostru de fiecare clipa. Traiesti cu moartea linga tine, prietene, si incanu te-ai obisnuit cu ea, fiindca esti viu si autentic, mai viu si mai autentic decat itiinchipui tu insuti.

Categories
Catehism Citate

Genealogia Mantuitorului

Matei a impartit toate neamurile in trei, ca sa arate ca iudeii nu s-au facut mai buni, chiar daca si-au schimbat stapanirea, n-au fost mai buni nici cand au fost ocarmuiti de povatuitori de popoare, nici cand au fost ocarmuiti de preoti, nici cand au fost ocarmuiti de imparati. Asa obisnuieste sa faca Dumnezeu. Cand nenorocirile se inmulteau si vede ca poporul este chinuit si impilat de tirania vrajmasilor, atunci Dumnezeu Isi arata putrea Sa. Asa a facut cu iudeii care erau in Babilon. Din cele spuse, este deci limpede ca Evanghelistul Matei nu i-a impartit fara rost si la intamplare pe starmosii lui Hristos in trei cete.Prima merge de la Avraam pana la David; a doua de la David pana la stramutarea In Babilon iar a treia de la stramutare in Babilon pana la Hristos.

Categories
Citate

Despre rabdare

Intru rabdarea voastra va veti dobandi sufletele.” (Luca 21, 19). Rabdarea trebuie invatata, pentru ca fara ea nimic nu poate fi obtinut. De rabdare avem nevoie cel mai mult in viata, caci suportand incercarile cu calm, iesim invingatori. Multi ajung sa piarda totul fiindca nu le ajunge rabdarea. De asemenea, ii admiram pe cei care dau dovada de rabdare dar nu stim intotdeauna cu ce pret au dobandit acest dar pretios. „Necazul rodeste rabdare.” (Romani 5,3) Rabdarea se invata la scoala nevoilor si suferintelor. Supunandu-ne la incercari, Dumnezeu nu vrea sa plangem si sa suspinam, ci sa dam slava Celui preainalt. Viata insasi ne da o mare lectie de rabdare si, daca nu vrem sa ajungenm sa fim infranti din cauza nerabdarii, sa fim pregatiti s-o acceptam.

Fiecare zi, un dar al lui DUMNEZEU“,  Editura Sophia, 2008

– 366 cuvinte de folos pentru toate zilele anului – [3 octombrie]

Categories
Citate

Jertfa mantuitoare

Numai cei care au capacitatea de a se jertfi pentru ceilalti se mantuiesc“. Parintele Adrian Fageteanu