Categories
Carti eBook Recenzii

Aplicatia Carti Ortodoxe

Intr-o lume ce cauta tot mai mult mobilitatea si usurinta de miscare, iata o aplicatie ce isi propune sa ofere utilizatorului posibilitatea de a-L intalni pe Hristos in rugaciune oriunde s-ar afla, dupa cuvantul Sfantului Apostol Pavel care spune: “Rugati-va neincetat.” [Tes I 5, 17]. Aftfel aplicatia CARTI ORTODOXE ce contine acatiste, rugaciuni, sfanta Scriptura si alte carti ortodoxe, este disponibila pentru descarcare pe AppStore pentru iPhone, iPad, iPod.

Pe Android aceasta aplicatie exista cu mult inatinte, sub numele de Biblia Ortodoxa,Rugaciuni, fiind disponibila pe PlayStore.

Descarcă aplicatia Biblia Ortodoxa, Rugaciuni, acatiste

Aceasta aplicatie contine peste 500 de carti, acatiste, scrieri duhovnicesti dintre care amintim:

  • Sfanta Scriptura Ortodoxa (varianta ingrijita si adnotata de IPS Bartolomeu Anania)
  • Filocalia sau treptele desavarsirii
  • Vietile Sfintilor
  • acatiste, paraclise si rugaciuni (rugaciunile de dimineata,seara, pentru soti, parinti, copii, pentru diferite trebuinte)
  • scrieri duhovnicesti
  • catehism ortodox
  • molitfelnic

Printre posibilitatile oferite de aceasta aplicatie gasesc de cuviinta a enumera:

  • cartile “la purtator”
  • posibilitatea ascultarii (in romanește) a continutului cartilor (functie utila nu pentru acatiste/rugaciuni ci mai ales pentru cartile mari, ce sunt scrise cu diacritice)
  • cautarea si filtrarea cartilor dupa categorii.
  • cautarea de cuvinte sau fraze in interiorul capitolului curent.
  • trimiterea de continut (citate sau capitole intregi) prin Facebook, SMS sau Email.
  • modul noapte, in combinatie cu modificarea luminozitatii ecranului pentru citit in spatii intunecoase.
  • setarea marimii stilului si a marimii fontului
  • modul impiedica standby
  • la repornirea aplicatiei se redeschide ultima carte citita la locul unde s-a ramas

In versiunea curenta, alte e-book-uri nu pot fi deschise cu aplicatia Carti Ortodoxe.

P.S.: nu ezitati sa lasati si un feedback legat de ce v-ati dori sau ce ar putea fi imbunatatit, prin intermediul formularului disponibil in aplicatie (sau catre ortobooks[@]a-tco.ro (fara parantezele patrate)

Categories
Recenzii

FAMILIARITATEA CU ANIMALELE SALBATICE A PUSTNICILOR

 

Marea dragoste a Staretului pentru Dumnezeu si pentru chipul Sau, omul ii umplea inima, iar revarsarea ei imbratisa si faptura necuvantatoare. Iubea in mod deosebit animalele salbatice, iar acelea simteau dragostea lui si se apropiau fara frica de el.

Categories
Carti Recenzii

MOARTEA OMULUI

In clipa mortii omului 4 ispite il ataca mai ales si acestea sunt:

Ce rost are ca ai crezut in Dumnezeu? In ce crezi tu? Tu rsapunde-i: In adevar. Iar diavolul intreaba: care este adevarul? Iar tu raspunde-i: Ceea ce marturiseste Biserica lui Hristos acela este adevarul.

Diavolul iti arata pacatele cat muntii, ca sa te bage in deznadejde: Vezi ce ai facut in viata, uite cat de multe pacate ai, nu te vei mantui. Tu rsapunde-i: Cu mila lui Hristos, tot cred ca ma voi mantui.

Iti va aduce slava desarta: Uite ce multe fapte bune ai facut, poti sa te mandresti ca esti vrednic de  Rai. Tu spune-i: Asculta drace, eu nu am facut nimic bine in lumea asta ca sa ma mandresc.

Categories
Recenzii

SF. ANDREI SI FURUL DE MORMINTE

In Constantinopol a murit fiica unui dregator care-si petrecuse viata in feciorie curate. Iar pe patul de moartea ea acerut tatalui sau sa o ingroape inaintea cetatii, la casa de saraci ce era in via lor. Si daca a murit luand-o au dus-o la acel loc si au ingropat-o dupa obiceiul cel crestinesc. Si era in aceea cetate un fur de morminte care dezgropand mortii,  dezbraca hainele de pe dansii.

Acela stand in drum urmarea sa vada unde avea sa fie ingropata fecioara, ca afland mormantul ei, nopatea sa mearga s-o dezgroape si sa ia de pe ea imbracamintea. Deci s-a intamplat ca merge ape acolo Sf Andrei cel nebun pentru Hristos care vazandu-l pe fur a vazut cu duhul gandul lui cel rau. Si vrand sa-l abata de la acel lucru aratandu-se ca si cum s-a maniat i-a zis: “Asa graieste duhul judecatii, catre cel ce rapeste hainele celor ce zac in morminte: de acum tu nu vei mai vedea soarele, de acum nu vei mai vedea ziua, nici fata omeneasca si se va intuneca tie ziua si nu se va lumina in veci”.

Categories
Carti Recenzii

IDEALUL PUSTIEI

Pustnicilor neancetata dorire dumnezeiasca se face, celor ce sunt afara de  lumea cea desarta”(Dumninica, Glas 1, Antifonul 1)

Iata m-am indepartat fugind si m-am salasluit in pustie( Ps.54,7)

            Idealul pustiei este inima crestinatatii, strans legat de intreaga istorie a omului si mantuirii sale.Caci asa cum caderea omului a inceput in Raiul desfatarii, tot asa si mantuirea sa trebuie sa inceapa in pustie, in saracie cu duhul, in nevointe si lipsuri. Asa au trait Marii sfinti ai pustiei acest ideal in toata plinatatea stiind ca sunt pribegi si straini pe pamant si ca adevarata patrie se afla in cer, cu Dumnezeu.

Ca sa intelegem mai bine de ce stau asa lucrurile  vom vedea care era starea lui Adam inainte de cadere. La inceput cand Dumnezeu l-a plasmuit pe om, l-a facut sfant, nepatimas si fara de pacat dupa chipul si asemanarea Sa. Toate erau bune foarte si omul era curat si nevinovat din punct de vedere moral, mintea ii era curata, luminoasa si teafara si trupul fara vreun cusur.Harul lui Dumnezeu salasluia in primii nostri stramosi, le slujea ca un fel de vesmant ceresc, iar ei aveau desavarsita simtire a apropierii de Dumnezeu.Insusi Dumnezeu era intaiul Povatuitor si Invatator si le incredinta descoperirile Sale nemijlocite. Chipul lui Dumnezeu in om tine de cele mai inalte insusiri ale sufletului, indeosebi de nemurirea sufletului, de libertatea voii sale, de ratiunea si putinta sa de a iubi in chip curat, Asemanarea tine de desavarsirea morala a omului in virtute si sfintenie, in dobandirea darurilor Duhului Sfant. Deci noi primim chipul lui Dumnezeu cu existenta, dar asemanarea trebuie s-o dobandim noi insine.

Categories
Carti Recenzii

DESPRE PRAVOSLAVIA LIMBAJULUI DE LEMN

Am citit o cugetare care ironiza spiritul scolastic: “Limba latina este o limba atat de vasta, incat pot fi exprimate in ea toate tainele lui Dumnezeu“. Apusenii au rationalizat la maximum, transformand-o intr-o filosofie seaca, ucigatoare de sufle. Acesta este unul dintre reprosurile standard care li se aduc catolicilor, mai ales de catre cei care se ostenesc sa traiasca Ortodoxia printr-o mandrie triumfalista, autosuficienta.
Aceasta este din pacate forma de Ortodoxie pe care o marturisesc anumiti” drept-credinciosi” si vom vedea in ce masura prapastia care separa de filosofia apuseana este reala sau nu.Unii inteleg si marturisesc pastrarea Sfintei traditii prin faptul ca sunt botezati in Biserica Ortodoxa cum s-ar zice suntem botezati deci suntem ortodocsi,  nu suntem ca altii, nici ca protestantii, catolicii, anglicanii etc.Suntem in adevar oricat de pacatosi am fi, oricat de rar am merge la biserica, suntem alesii lui Dumnezeu. Din pacate motivul superioritatii ortodocsilor fata de crestinii celorlalte confesiuni poate fi luat in serios cel mult in tarile ortodoxe, dar in Occident nu poate starni decat zambete pline de compasiune. In acest sens iata o poveste care ar putea fi pe placul ocidentalilor:

Categories
Carti Din toata lumea Ortodoxia Recenzii

Legionarii si lupta lor [recenzie]

Legionarii? Ce au fost legionarii? Vedem ca parerile despre ei sunt pana astazi contradictorii, predominand cele in care sunt prezentati ca personaje negative, insetate de sange. Ce erau ei de fapt – un grup predominant de tinerii studenti sau chiar liceeni, inflacarati de idealuri cu adevarat frumoase, cum ar fi credinta in Dumnezeu, cinstirea Bisericii stramosesti si dragostea de neam si care ar trebuii urmate si de noi.

Multi i-au acuzat de anti-semitism, numindu-i chiar adepti ai nazismului sau fascismului, insa aceste lucruri pot fi intelese doar in contextul istorico-politico-social al vremii.

Categories
Carti Recenzii

AMINTIRI DESPRE SATUL NATAL

V-ati imaginat vreodata cum ar arata lumea, daca poruncile lui Dumnezeu s-ar respecta intocmai, daca in loc de ura ar exista dragoste intre frati, si daca in locul societatii acesteia in  care banul, desfraul si dorinta de putere domnesc, ar exista o lume in care trairea duhovniceasca si dragostea ar exista in inimile majoritatii oamenilor?

Ei bine,  puteti crede ca un astfel de loc a existat chiar aproape de zilele noastre? Pr Ieronim, monahul din Eghina si urmator al Sf. Nectarie  a avut binecuvnatarea de la Dumnezeu de a se naste in anul 1883, intr-un astfel de loc asemeni poate, comunitatilor crestine  ale primelor veacuri ale crestinismului sau Sf Munte Athos, dar locuit de mireni .

Aceasta localitate in care s-a nascut cuviosul parinte Ieronim se numeste Ghelvari din Capadocia, o regiune in care s-au ridicat multi dintre Sfintii Bisericii noastre, precum Sf Vasile cel Mare, Sf. Amfilohie si altii.

Categories
Recenzii

ROADELE DRAGOSTEI DE DUMNEZEU

Adevarata este ideea pronuntata de Pascal despre numele lui Dumnezeu:”Tu nu M-ai fi cautat, daca nu m-ai fi aflat”. Dumneze ne-a creat pentru Sine Insusi. De aceea noi intotdeauna tindem catre El, catre dragostea si iubirea Lui, chiar si atunci cand il tagaduim in orbirea noastra duhovniceasca.

Primul rod ai iubirii este supunearea desavarsita in fata lui Dumnezeu, asezarea Lui deasupra oricarui lucru si dispretuirea celor trecatoare  si pamantesti pentru El. Poruncindu-ne sa privim dragostea catre Dumnezeu ca prima noastra datorie(Marcu 12, 29-30) Mantuitorul spune ”Cel ce iubeste pe tata ori pe mama… pe fii ori pe fiica mai mult decat pe Mine nu este vrednic de Mine!”(Mat.10, 37). Ce semnifica aceste cuvinte si care este insemnatatea lor? Acel fiu sau fiica care asculta cu devotament de parintii lor credinciosi cu adevarat bine le va fi lor intrucat indeplinesc neschimbata porunca: “Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta!“(Iesire 20, 12), dar care indata cum se pune problema de Dumnezeu, dispretuiesc dragostea cea mare catre parinti, pentru si mai marea lor dragoste catre Dumnezeu.

Porunca dragostei catre Dumnezeu o indeplinesc si acei parinti care-si iubesc copii  pana la jertfa de sine,

Categories
Recenzii

PIEDICI IN INFAPTUIREA DRAGOSTEI CATRE APROAPELE

Nu este lesne a ajunge pana la iubirea desavarsita, pentru ca adevarata dragoste catre Dumnezeu si aproapele se dobandeste prin multa truda duhovniceasca. Pentru ca dragostea duhovniceasca nu este o manifestare  naturala ci harica depasind mult granitele insusirilor firesti ale omului. Cine poate sa dobandeasca aceasta? Nimeni in afara de credinciosul care se trudeste smerit sa indeplineasca dumnezeiestile porunci si care constientizeaza ca prin toate sfortarile sale sincere nu este in stare sa faca ceva, daca Dumnezeu nu-i vine in ajutor cu harul Sau. Pentru aceasta Sfintii parinti ne indeamna sa savarsim faptele dragosteti macar si fara dragoste, cu rugaciune statoirnica si sincera catre Dumnezeu, ca El Insusi sa incalzeasca inima noastra cu dragostea cea desavarsita. Multe sunt piedice in infaptuirea dragostei, dar sa ne aplecam asupra urmatoarelor trei si anume piedici din partea noastra, de la oamenii din jur, si de la demoni.