Program activitati / evenimente

Acest program incercam sa il updatam cel putin o data pe saptamana [daca este cazul]

ȘCOALA DE ICONOGRAFIE „PRIVIRE ÎN ADÂNC”

ediția a II-a | 1 – 10 august 2017 | Mânăstirea Oașa

ediția a III-a | 1 – 14 septembrie 2017 | Schitul Sfântul Ioan Evanghelistul, Găbud, metoc al Mânăstirii Oașa

Frumusețea este veșmântul iubirii lui Dumnezeu”…

… ne spunea cândva părintele Pantelimon, monah iconar al Mănăstirii Oașa.

Probabil te-ai gândit deseori cum ai putea tu, cel ce pictezi icoana, să surprinzi frumusețea nemărginită a lui Dumnezeu în lucrarea ta. Pare lucru greu, îți depășește puterile. Îți spui că în icoană nu ești doar tu cel ce pictează.

Dar ca să dobândești vederea frumuseții lui Dumnezeu trebuie, mai întâi, … să o cauți.

Necontenit și însetat, cu răbdare și sârg, cu dor de pictură, de tainic și de frumos.

Te invităm pentru câteva zile în atelierul de pictură al unei mânăstiri. Să-ți exersezi privirea, să-ți testezi îndemânarea. Vei aprofunda gramatica icoanelor și vei picta cot la cot cu monahi iconari și alți câțiva căutători de frumusețea lui Dumnezeu, ca tine.

Deși pleacă de la un demers pedagogic, ne dorim ca zilele pe care le vei petrece împreună cu ei, în liniștea atelierului de la Oașa și Găbud, în albastrul tămâiat, să sfârșească într-o sărbătoare a frumuseții, în care-și dau întâlnirea taina și întruparea ei. Atmosfera discretă a atelierului și a slujbelor mânăstirești te va pătrunde și va preface meșteșugul picturii în vocabularul sărbătorii și-n substanța ei, într-un liant al prieteniei dintre Dumnezeu, oameni și culori.

În cadrul Școlii de iconografie „Privire în adânc”, edițiile a II-a și a III-a, ce se vor desfășura la Mănăstirea Oașa, județul Alba (ediția a II-a) și la Schitul Sfântul Ioan Evanghelistul din Găbud, județul Alba (metoc al mănăstirii Oașa – ediția a III-a), veți avea posibilitatea să puneți întrebări, să luați notițe și să pictați alături de iconarii Mânăstirii Oașa.

Ieromonahul Pantelimon Șușnea a absolvit Facultatea de Arte Plastice din Timișoara, secția Pictură de șevalet. Este preot slujitor în mănăstire și pictează icoane de 23 ani.

Ieromonahul Teofil Bâra a absolvit Facultatea de Inginerie – TCM Sibiu. Este preot slujitor în mânăstire și pictează icoane în atelierul Mânăstirii Oașa de 16 ani.

Monahul Modest Moldovan pictează icoane de 36 de ani. Mai întâi a învățat pictarea icoanelor pe sticlă la Mănăstirea Brâncoveanu – Sâmbăta de Sus. Apoi a fost monah în obștea Mânăstirii Prodromu din Sfântul Munte Athos, unde a lucrat în cadrul atelierului de iconografie, învățând pictarea icoanelor pe lemn.

Lucrări din portofoliul atelierului de la Oașa sunt prezente în expoziții și simpozioane de artă a icoanei din Viena, București, Timișoara, Cluj Napoca, Arad, Deva etc.

Organizatori: Sfânta Mânăstire Oașa și Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba-Iuliei

Parteneri: Liga Studenților din Cluj, Liga Studenților din Timișoara, Organizația Tinerilor din Sibiu, Asociația Tinerii din Ziua de Azi Brașov, Liga Tinerilor din Cugir, Asociația Tineri Pentru Tineri Târgu-Mureș.

Locație: Ediția a II-a – perioada 1-10 august 2017 – Mânăstirea Oașa, munții Șureanu, județul Alba.

Ediția a III-a – perioada 1-14 septembrie 2017 – Schitul Sfântul Ioan Evanghelistul – Găbud – metoc al Mânăstirii Oașa

Data limită de înscriere pentru ediția a II-a: 20 iulie 2017

Data limită de înscriere pentru ediția a III-a: 20 august 2017

Înscrieri și condiții de participare pentru ediția a II-a, din perioada 1-10 august 2017

 1. Școala de iconografie se adresează persoanelor care posedă cunoștințe intermediare (medii) în iconografie și doresc să-și perfecționeze tehnica de pictură a icoanelor (desen, pictură, culoare, anatomie ș.a.). În ediția a II-a se abordează pictura de icoane pe lemn.
 1. Înscrierea la Școala de iconografie se realizează în urma unei selecții de portofolii, realizată de părintele iconar ieromonah Pantelimon Sușnea.

Pentru înscriere, fiecare participant trebuie să trimită, până în data de 20 iulie 2017 (pentru ediția a II-a), pe adresa de e-mail:isac.camelia@yahoo.com, un portofoliu format din 5-10 fotografii cu icoane proprii (fotografii de ansamblu și de detaliu), precum și un CV. În e-mail trebuie să menționați datele de contact și ediția Școlii de iconografie pentru care depuneți portofoliul.

Anunțarea celor declarați admiși (maxim 12 participanți) va avea loc până în data de 27 iulie 2017.

 1. Fiecare participant își va aduce la Școala de iconografie instrumentele proprii de desen și pictură, precum și culorile proprii. Suportul pentru pictură (lemnul) este furnizat de către Mânăstire.
 1. Fiecare participant admis în urma selecției de portofolii trebuie să achite suma de 50 lei pentru alte cheltuieli necesare desfășurării atelierului de iconografie.
 1. Participanții își dau consimțământul, prin înscrierea la Școala de iconografie, că acceptă ca icoanele realizate în cursul atelierului să rămână în patrimoniul Mânăstirii și să fie folosite de către Organizatori.
 1. Școala de iconografie debutează în data de 1 august 2017 (marți) cu sosirea participanților și cazarea acestora. În data de 2 august 2017 (miercuri) se pregătește suportul pentru pictură (grunduit), pe care se va picta în zilele ce urmează.
 1. O condiție aparte legată de participarea la Școala de iconografie – având în vedere mediul în care ea se va derula – este ca participanții să respecte componenta liturgică a programului și să aibă o conduită și o ținută adecvate mânăstirii (îmbrăcăminte).
 1. Este recomandată participarea la slujbe și obligatorie participarea la slujba Sfintei Liturghii de duminică (orele 9:00 -12:00), precum și la slujba Sfintei Liturghii din zilele de peste săptămână (dimineața de la orele 6:00 la 7:30).
 1. Programul de masă de la mânăstire este: mic dejun – ora 7:30, prânzul – ora 13:00 și cina – ora 18:00.
 1. Cazarea și masa sunt oferite în mod gratuit de Mânăstirea Oașa.
 1. Organizatorii oferă informații practice cu privire la posibilitățile de transport spre Mănăstirea Oașa. Mănăstirea Oașa se află situată în munții Șureanu (ruta Transalpina), la altitudinea de 1350 m, județul Alba. Transportul va fi asigurat de către participanți.

Înscrieri și condiții de participare pentru ediția a III-a, din perioada 1-14 septembrie 2017

Condițiile de înscriere și participare, programul și celelalte informații indicate pentru ediția a II-a a Școlii de iconografie sunt valabile și ediției a III-a, cu următoarele mențiuni:

 1. Și în ediția a III-a se abordează pictura de icoane pe lemn.
 1. Portofoliile se trimit până în data de 20 august 2017. Anunțarea celor declarați admiși (maxim 12 participanți) va avea loc până în 27 august 2017.
 2. Școala de iconografie debutează în data de 1 septembrie 2017 (vineri) cu sosirea participanților și cazarea acestora. În data de 2 septembrie 2017 (sâmbătă) se pregătește suportul pentru pictură (grunduit), pe care se va picta în zilele ce urmează.
 1. Este recomandată participarea la slujbe și obligatorie participarea la slujba Sfintei Liturghii de duminică, slujba Sfântei Liturghii din data de 8 septembrie 2017 (sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului) și 14 septembrie 2017 (sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci) (între orele 9:00 -12:00), precum și la slujba Sfintei Liturghii din zilele de peste săptămână (dimineața de la orele 6:00 la 7:30).
 1. Organizatorii oferă informații practice cu privire la posibilitățile de transport spre Schitul Sfântul Ioan Evanghelistul – Găbud, metoc al Mănăstirii Oașa. Metocul se află în județul Alba, în apropierea localității Luduș. Transportul va fi asigurat de către participanți.

Școala de Iconografie – Privire în adânc

Contact și informații:

isac.camelia@yahoo.com

0752 700 003 – Camelia Isac

 

Pentru sugestii si reclamatii, ne gasiti la contact[at]a-tco[punct]ro sau la pagina de Contact

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.