Categories
Catehism

Crestinul autentic

Viata adevaratului calugar” este numele unei fresce bisericesti, intalnita mai ales in vechile manastiri ortodoxe. Desi aceasta fresca il infatiseaza pe “calugarul cel cu adevarat urmator lui Hristos“, putem spune cu tarie ca aceata icoana il infatiseaza de fapt pe “crestinul cel adevarat“, indiferent de starea lui sociala, care Il urmeaza pe Hristos.

Calugarul este acela care moare deodata lumii, urmand a lupta cu patimile si cu gandurile sale pana la cea mai de pe urma suflare a sa. Crestinul de rand, casatorit sau nu, are si el aceeasi datorie, anume de a muri lumii si a lupta cu patimile sale pana in sfarsit.

Viata adevaratului calugar - Manastirea Hurezi

Deoarece cararea spre Imparatia lui Hristos este ingusta si aspra, este clar ca monahul si crestinul mirean au de infruntat aceleasi greutati. Sfantul Ioan Gura de Aur, referindu-se la asemanarea nevointei inspre mantuire a calugarului si a mireanului, afirma: “Singura diferenta dintre un mirean si un calugar este acela ca cel dintai este casatorit, iar cel de pe urma, nu.

Viata adevaratului calugar

Fresca infatisand “viata adevaratului calugar” este reprezentata, de obicei, in pridvorul bisericii, alaturi de fresce precum “Scara Raiului” si “Infricosatoarea Judecata“. In cele ce urmeaza, vom analiza mai in detaliu continutul acestei fresce.

In centru este reprezentata o cruce si un calugar rastignit pe ea, imbracat in rasa si cu camilafca, descult, avandu-si picioarele pironite pe rezamatoarea de jos de pe cruce; chipul sau este linistit, avand ochii inchisi, iar gura asemenea. In dreptul chipului sau, sta scris: “Pune, Doamne, straja gurii mele.

Viata adevaratului calugar - Manastirea Hurezi

In ambele maini, calugarul tine doua lumanari aprinse, si aproape, langa acele faclii, sta aceasta scriere: Asa sa lumineze lumina voastra inaintea oamenilor, incat sa vada faptele voastre cele bune. Pe pieptul sau, el are o hartie, ca o bedernita sau ca un paraman, pe care sta scris:Inima curata zideste intru mine, Dumnezeule, si duh drept innoieste intru cele dinlauntru ale mele“.

In dreptul pantecelui sau, o alta hartie infatiseaza aceasta scriere: “Nu te amagi, o calugare, cu imbuibarea pantecelui.” Iar mai jos, pe burta, sta asezata alta hartie, care zice: “Omorati madularele voastre, ale omului celui pamantesc!” Mai jos de genunchii lui, o alta hartie zice: “Gatiti picioarele voastre pentru Evanghelia pacii.” Iar mai sus, in varful crucii, sta asezata o hartie batuta in cuie, care infatiseaza urmatoarele cuvinte: “Mie sa nu-mi fie a ma lauda decat numai in crucea Domnului.”

In capatul fiecarui brat al crucii sta asezata cate o pecete. Pecetea asezata de-a dreapta calugarului pastreaza urmatorul cuvant: “Si veti fi urati de toti pentru numele Meu, iar cel ce va rabda pana in sfarsit, acela se va mantui.” Iar in pecetea cea de-a stanga scrie asa: “Oricine dintre voi, care nu se leapada de tot ce are, nu poate sa fie ucenicul Meu.” Pe pecetea din partea de jos, asezata sub piciorul crucii, scrie asa: Stramta este poarta si ingusta este calea care duce la viata si putini sunt cei care o afla.

Viata adevaratului calugar

In partea dreapta a crucii este reprezentata o pestera intunecoasa si inlauntru un balaur incolacit, langa care sta scrie: “Iadul cel atotmancator.” Iar deasupra gurii balaurului, un om tanar, in pielea goala, avandu-si ochii legati cu o naframa si tinand un arc, care il sageteaza pe calugar, pe sageata lui stand asezata o hartie infasurata, care zice: “Fa desfranare!” Si deasupra tanarului sta scris numele sau: “Iubitorul desfranarii.” Deasupra pesterii sunt infatisati serpi multi, care inchipuie “gandurile”. Mai apoi, langa iad sta infatisat un demon care trage crucea cu o funie si zice: “Nu vei putea-o tine!” Ca un raspuns, in partea dreapta a crucii sta asezata o sulita cu cruce si steag, pe care sta scris:Toate le pot intru Hristos, Cel ce ma imbraca cu putere.

In partea stanga a crucii apare un turn si o poarta. Pe poarta iese un om calare pe un cal alb, cu cusma boirereasca pe cap, purtand haine tesute din aur si blanuri, tinand in mana dreapta un pahar de vin, iar cu stanga o sulita care are in varful ei un burete si o hartie infasurata pe sulita, care zice: “Desfateaza-te cu dulcetile lumii!”, iar deasupra acesteia sta scris: Lumea cea desarta! In spatele acestui calaret este infatisata o groapa si moartea iesind dintr-insa, purtand o haina mare pe deasupra si pe umerii ei o coasa, iar pe cap tine un ceasornic; moartea il priveste pe calugar, iar deaspura ei sta aceasta scriere: “Moartea si mormantul.

Viata adevaratului calugar - Manastirea Hurezi

Sub mainile calugarului, de o parte si de cealalta, sunt infatisati doi ingeri care tin in maini cate doua hartii; in hartia celui de-a dreapta sta scris: Domnul m-a trimis pe mine catre a ta ajutornita“, iar in hartia celui de-a stanga sta scris: Lucreaza binele si nu te teme.

In partea de sus a frescei, deasupra crucii se intinde cerul deschis, in care apare Hristos, avand pe piept Evanghelia deschisa, care zice: Daca vrea cineva sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-Mi urmeze Mie. In mana dreapta El tine o coroana, iar in cea stanga o cununa de flori. Imediat sub El, in amandoua partile, sunt infatisati doi ingeri, privind spre monah, aratandu-i-L acestuia pe Hristos si tinand in maine o hartie lunga, care zice:Lupta-te, pentru ca sa primesti cununa dreptatii.


Viata adevaratului calugar - Manastirea Hurezi

Teodor Danalache

Sursa: http://www.crestinortodox.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.