Categories
Catehism

Sfânta Liturghie ne îndeamnă insistent să ne împărtășim

În Aula Magna “Mihai Eminescu” a Universității “Al. I. Cuza” din Iași a avut loc marți, 22 martie, conferinta cu tema “Sfânta Liturghie dincolo de simbolism și misticism” organizată de Asociația Studenților Creștini Ortodocși – filiala Iași.

Asociația Studenților Creștini Ortodocși (ASCOR) – filiala Iași a organizat o nouă întâlnire din ciclul de conferințe “Învierea lui Hristos – izbăvirea de întristare“.

Ierom. lect. dr. Petru Pruteanu [Academia de Teologie Ortodoxa din Moldova] a vorbit celor prezenți despre aspecte istorice și practice ale Sfintei Liturghii. Pornind de la titlul întâlnirii, părintele Petru Pruteanu a explicat că a numit împărtășirea credincioșilor cu Trupul și Sângele Domnului sistematică, și nu deasă sau rară, pentru că “adjectivele “deasă” sau “rară” sunt relative”. “Prin sistematic se înțelege împărtășirea la fiecare Sfântă Liturghie. Sfânta Liturghie ne îndeamnă insistent să ne împărtășim. Dacă citim cap. 6 al Evangheliei după Ioan, găsim folosul împărtășirii sistematice cu Sfintele Taine. Acolo se vorbește despre împărtășirea sistematică prin forma verbelor la prezent (Ioan 6, 54: “Cel ce mănâncă trupul Meu și bea sângele Meu are viață veșnică”). Apare întrebarea dacă e posibil să ne împărtășim la fiecare Sfânta Liturghie, așa cum au făcut creștinii dinainte. Poate că viața noastră morală nu este ca a primilor creștini, dar omul a rămas același. Și în vremea creștinilor din primele secole erau râvnitori și păcătoși. Să nu ne închipuim că a existat o perioadă de aur a creștinilor și că noi suntem în ultimele clipe ale omenirii, mulțumindu-ne cu împărtășania de câteva ori pe an. Nu știu de ce argumentul vredniciei apare așa sporadic. Adică de patru ori pe an ne facem vrednici de Sfânta Împărtășanie, iar în restul anului ne considerăm total nevrednici. Oare nu suntem chemați pentru o continuă învrednicire pentru primirea Sfintelor Taine? Viața creștină se rezumă până la urmă la una care să ne facă vrednici de Hristos. Creștin este cel care trăiește și Îl imită pe Hristos”, a spus ierom. Petru Pruteanu.

 

Medicamentul fără de care nu putem înainta duhovnicește

În continuare, ierom. lect. dr. Petru Pruteanu a remarcat faptul că atât preoții, cât și credincioșii trebuie să se pregătească înainte de Sfânta Împărtășanie, explicând cum trebuie să fie postul sau ajunarea pentru primirea Trupului și Sângelui Mântuitorului Hristos. “Uneori aplicăm un dublu standard. Eu pot să mă spovedesc o dată pe lună sau la câteva luni și să slujesc Sfânta Liturghie în fiecare duminică sau de câteva ori pe săptămână, dar creștinilor, care poate au o viață mai duhovnicească decât a noastră, le impunem poveri obligatorii. Sfântul Ioan Gură de Aur spune că pregătirea preoților și credincioșilor pentru Sfânta Împărtășanie este aceeași. Preotul însă trebuie să se pregătească de două ori mai mult pentru că el greșește și ca preot, și ca om. Unii duhovnici spun că pentru a te împărtăși trebuie să postești o anumită perioadă de timp. Dacă ar fi valabil un astfel de argument, atunci s-ar întâmpla una din două: ori s-ar ține post întregul an, pentru că avem Liturghie permanent, ori am avea Liturghii doar în post. Împărtășirea cu Sfintele Taine este legată de post, dar canoanele se referă la postul de ajunare, adică la primirea Sfintei Împărtășanii pe nemâncate. Dacă ne referim la postul de durată, creștinii postesc mai bine de jumătate de an (cele patru posturi de peste an, miercurile și vinerile). În mod normal, un creștin postește. În post este mai apropiat de un ideal al vieții creștine, dar asta nu înseamnă că în afara postului suntem lipsiți de dreptul de a ne împărtăși. Este suficient pentru un credincios să postească cele patru posturi, miercurile și vinerile de peste an și să se împărtășească în fiecare duminică, cu binecuvântarea duhovnicului. Primirea Sfintei Împărtășanii este un medicament fără de care nu putem înainta duhovnicește”, a explicat ierom. Petru Pruteanu.

 

Autor a numeroase articole de liturgică, dogmatică, patristică

 

Ierom. lect. dr. Petru Pruteanu predă în prezent la Academia de Teologie Ortodoxă din Republica Moldova. A absolvit în anul 2001 Facultatea de Teologie Ortodoxă “Dumitru Stăniloae” din Iași și studii doctorale la Moscova (în liturgică) și Kiev (în dogmatică), în 2006 susținându-și teza de doctorat. În perioada 2004-2009 a fost lector la Catedra de Liturgică a Facultății de Teologie din Edineț (care a funcționat în cadrul Academiei de Teologie Ortodoxă de la Chișinău), iar în perioada 2007-2009 a ocupat funcția de decan al acestei facultăți. Autor a numeroase studii și articole cu tematică dogmatică, patristică și mai ales liturgică, ierom. lect. dr. Petru Pruteanu este preocupat în mod deosebit de istoria cultului și de textele liturgice. Ultima publicație mai importantă este cartea “Liturghia ortodoxă: istorie și actualitate”, apărută la Editura “Sophia”, București, 2008. A participat la numeroase conferințe, simpozioane, dezbateri și manifestări culturale și religioase din Republica Moldova, România și Rusia.

 

Sursa: http://ortodoxiepenet.blogspot.com/

One reply on “Sfânta Liturghie ne îndeamnă insistent să ne împărtășim”

Ma bucura mult sa aud, sa vad, ca mai exista monahi care sa inteleaga corect, normal, monahismul. Am inteles asta din conferinta pr. Petru Pruteanu. Marea problema a crizei spirituale, are la origine, tocmai aceasta indolenta in ceea ce priveste apropierea de Euharistie. Oare de cat timp o sa mai fie nevoie ca sa intelegem ca apropierea de Cina Domnului nu este benevola, facultativa, ci indubitabil un imperativ al vietii liturgice. De ce sa ma apropii frecvent, normal? Pentru ca mereu gresesc, iar daca mereu gresesc, mereu ma apropii, intru cat Euharistia este data spre iertarea pacatelor. Cel ce crede ca este crestin rezervandu-i Euharistiei un loc, in cel mai fericit caz, secundar, sau coboara maretia acestei Taine la rolul unui premiu, merit, este zero in ceea ce priveste viata Bisericii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.