Categories
Din toata lumea

Despre misiunea prorocilor Ilie si Enoh

In minunata carte a Apocalipsei este prezisa venirea a doi martori puternici ai lui Hristos chiar inainte de sfarsitul lumii. Potrivit Predaniei, acestia vor fi Enoh si Ilie. Cu mare putere atat in fapte, cat si in cuvinte, acestia vor marturisi despre Hristosul Cel viu, si, ca niste gornisti care suna alarma, vor chema neamul omenesc cel stricat sa se pocaiasca grabnic. Ce le vor spune ei oamenilor? Vor striga in urechile cele invartosate ale oamenilor:

Pocaiti-va fara intarziere, fara nici o zi de amanare, caci, iata, a venit sfarsitul lumii!

La care oamenii vor rade si printre hohote le vor raspunde:

Lumea aceasta n-are nici inceput si nici sfarsit. Despre pocainta vorbeau candva doar babele si ignorantii!

Prorocii iarasi:

-Voi sunteti fii ai luminii. Parintele vostru Cel ceresc este Parintele lumi­nii, Dumnezeul Cel viu si Unul. Pocaiti-va si purtati-va ca niste fii ai lumi­nii! lata, Judecatorul vine, este deja in prag!

Printre rasete si chicoteli nebune oamenii vor raspunde:

Noi nu suntem fii ai luminii, ci zei ai luminii. Noi insine facem lumina. Voi, veneticilor, pocaiti-va de baiguielile voastre plicticoase pana ce nu va judecam!

Iarasi vor lua cuvantul cei doi oameni ai lui Dumnezeu si vor grai:

Treziti-va, oameni, din betie, ura si rautate! Fiti de un suflet si de un cuget in Hristos Domnul!

La care oamenii, cu suparare:

– Daca ne-am face de un suflet si de un cuget, ar inceta toata viata noastra politica, ce e intemeiata pe partide, si anume pe aceste trei partide principale: progresist, hiperprogresist si ultraprogresist. Inseamna ca voi sunteti contra politicii moderne progresiste, drept care se cuvine sa fiti batuti cu pietre.

Iarasi prorocii:

Nu va razboiti unii impotriva al- tora, caci sunteti frati! Dracul va minte, si va imparte, si va aduce la ruina. Sloboziti-va de dracul cel rau!

Auzind aceasta, unii dintre mai-marii poporului le vor raspunde cu mare manie:

-Intreg sistemul nostru econo­mic atarna de fabricile de armament. Prin razboi se ajunge la selectia celor mai puternici si mai capabili sa traiasca. Asta ne invata filosofii nostri; asta ne invata si natura prin crocodili si urangutani. Asadar sunteti contra situatiei economice progresiste a timpului nostru? O sa va omoram daca nu taceti!
Vor striga atunci oamenii lui Dumnezeu:

-Vai, fratilor, lasati gandurile si vorbele nebunesti si mantuiti-va in graba sufletele de focul iadului, ca­re si-a cascat gura sa va primeasca! Pocaiti-va si lepadati toata cugetarea trupeasca; nu sunteti dobitoace, ci oameni ai lui Dumnezeu! lata, Dumne­zeu vine sa judece lumea!
Pierzandu-si cu totul firea, oame­nii cei nervosi vor incepe sa tipe cu incrancenare:

-Ce basme despre suflet tot spuneti voi acolo? Progresul nostru a nimicit fanteziile despre nu stiu ce su­flet, fantezii ale stramosilor nostri. Trupul nostru este avutia noastra cea mai de pret. El este dumnezeul nos­tru. Candva el secreta un mucus plangacios care se numea suflet. Acum insa nu-l secreta. Prin evolutie a devenit desavarsit si nu mai produce suflet, ci progres si numai progres.

Atunci prorocii vor preface prin semnul crucii toata apa din lume in sange, pentru a-si intari cuvintele, si vor striga cu glas cumplit:

-Noi va vorbim, voi radeti sau va maniati. Noi va invatam, voi bateti campii. Pentru ultima oara, cu totul ultima, va vorbeste Facatorul vostru prin noi, Hristos Cel rastignit si inviat va indeamna prin noi pentru ultima, ultima oara: pocaiti-va! Miluiti-va pe voi insiva si smulgeti-va de pe marginea pierzarii vesnice! Oare n-auziti vuiet din departare? Nu simtiti cum se cutremura pamantul? Nu simtiti mirosul din vazduh? Nu va apare nimic in vis? N-auziti glasurile din lumea cealalta? Nu vedeti vedenii? Cocorii simt apropierea iernii: cum de nu simtiti si voi apropierea Judecatii? Pocaiti-va, ultimi urmasi ai pacatosului Adam!

Turbati de manie si cu totul iesiti din minti vor racni pacatosii:

– Evreii L-au omorat pe Hristos, amagitor in timpul vietii, iar progresul nostru L-a omorat pe Hristos, amagitor dupa moarte. Pentru noi to­tul e relativ: cu usurinta preschimbam orice adevar in minciuna si orice minciuna in adevar. Dar, ca sa nu ne mai suparati, iata ca va vom omori cu ajutorul imparatului nostru. O, imparate al nostru, satano, ajuta-ne noua!
Atunci se va ridica din adancul iadului satana, si se va aprinde ma­nia oamenilor pana la fierbere si clocot impotriva celor doi martori ai lui Dumnezeu si ii vor omori. Va fi ras si veselie pentru pacatosi.

Dar iata ca in acel ceas se va cutremura pamantul ca niciodata de la inceputul lumii. si vor cadea multe dealuri si munti, si se vor usca izvoarele apelor, si mult popor va pieri. Si nu va fi cine sa ingroape mortii. Dar, pe de alta parte, multi se vor teme, si se vor pocai, si vor da slava lui Dumnezeu, Care e Viu in veacul veacului. Acestia vor fi rodul ostenelii si suferintei celor doi martori, mucenici pentru adevar.

In cele din urma intreaga lume va fi acoperita de bezna deasa, incat multi vor innebuni de groaza. Atunci, cand oamenii vor fi deznadajduiti, si pamantul se va cutremura in chip nemaivazut, si se va lasa bezna deasa, si fara de veste se va auzi corul vietuitorilor ceresti strigand din ce in ce mai rasunator:

– lata, Mirele vine! Ca intr-o noapte intunecata, fara luna, va straluci deodata o lumina cu totul noua, nemaivazuta, neobisnuita – va straluci Crucea, semnul Fiului Omului, in locul soarelui si al lunii, ba inca mai puternic decat soarele, si va lumina lumea intreaga.

Atunci, atunci Se va arata El – mantuirea noastra si Mantuitorul nostru.

SFANTUL NICOLAE VELIMIROVICIDespre misiunea prorocilor Ilie si Enoh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.