Categories
Carti

Depasirea moliciunii

Interviu cu egumenul Man. Vatopedu din Sf. Munte
Va rugam sa ne spuneti cum putem sa depasim frica si moliciunea care caracterizeaza epoca noastra pentru a promova frumusetea Ortodoxiei si cugetarea ortodoxa.
– Nu e lucru usor sa fii ortodox in vremea de azi! Trebuie sa ai putere duhovniceasca, barbatie sufleteasca ca sa traiesti crestineste, ca sa traiesti adancimea mesajului Evangheliei intr-o societate considerata de unii anticrestina, iar de altii post-crestina. Noi credem ca mesajul crestin n-a fost asimilat nu numai de intreaga omenire, dar nici de crestinii insisi. Putini sunt cei ce adeveresc prin viata lor ca Evanghelia este aplicabila, ce ce Ii urmeaza lui Hristos “oriunde merge“, chiar si in Ghetsimani, pe Golgota. Iar crestinul nu urmeaza lui Hristos ca un nefericit, ci cu noblete duhovniceasca.
Ortodoxul nu este un molatic, un disperat, ci un om plin de viata si energic, fara a fi un activist. Biserica Ortodoxa constituie o comunitate de persoane iubitoare si creatoare. Aceste persoane sunt oameni adevarati, dupa chipul Persoanei absolute, adevarate si vesnice a lui Hristos. Urmand acelor oameni, acelor Stareti care traiesc realitatea Persoanei lui Hristos, ortodoxul caldicel de acum isi va putea depasi sinele si va putea trai frumusetea Ortodoxiei.

Sursa: Extras in Familia Ortodoxa nr 32

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.