Categories
Carti Catehism

Erezii papale [2/7]

2. Energiile create ale lui Dumnezeu (harul creat)

Una dintre cele mai mari rataciri ale papismului este faptul ca identifica fiinta necreata a lui Dumneeu cu energiile Sale necreate. Pe deasupra, ii atribuie lui Dumnezeu energii create. Energii create au numai creaturile. Dumnezeu cel necreat are numai energii necreate.

In Teologia ortodoxa se face distinctive intre fiinta necreata a lui Dumnezeu si energiile Sale necreate. Credinciosul nu poate intra in comuniune cu fiinta lui Dumnezeu, care nu poate fi inteleasa cu mintea si care este cu desavarsire inexplicabila. Se poate impartasi insa de energiile Sale dumnezeiesti (Harul dumnezeiesc). Acestea, precum fiinta dumnezeiasca, sunt necreate. Ele sunt altceva decat fiinta dumnezeiasca, dar nu altceva decat Dumnezeu. Prin pocainta, nevointa, rugaciune si prin participarea la tainele Bisericii, credinciosul intra in comuniune cu energiile dumnezeiesti necreate, devine “partas dumnezeiestii firiII Petru 1, 4. Cu alte cuvinte, prin energiile dumnezeiesti necreate si dupa masura nevointei sale duhovnicesti, I se curate inima de patimi, i se lumineaza mintea si se invredniceste sa “vada”, intr-un chip tainic si de negrait, slava dumnezeiasca, lumina necreata. Aceasta este traditia isihasta a Bisericii noastre.

Papistasii, dimpotriva, nu accepta energiile necreate ale lui Dumnezeu. Cred ca Dumnezeu este o fiinta inaccesibila care nu comunica personal cu omul.

Sursa: Despre cum s-a facut papa pe sine imparat si dumnezeu – papismul ieri si azi,

Chilia “Buna Vestire”, Schitul Lacu – Sfantul Munte Athos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.