Categories
Carti

Puterea rugaciunii din inima

Arhimandritul Cleopa Ilie, din Mănăstirea Sihăstria, ne vorbește despre puterea rugăciunii din inimă, care aprinde ca un foc cele dinlăuntru ale omului și îi luminează fața de o lumină ce­rească, prin puterea harului Sfântului Duh care se revarsă peste cel ce s-a învrednicit de la Dumnezeu de darul rugăciunii curate.
Un exemplu viu de rugăciune harică din inimă este și acest fapt cu totul minunat, petrecut în biserica Mănăstirii Sihăstria.
Prin anul 1975, Părintele Cleopa, fiind de rând la biserică, s-a dus de noapte în Sfântul Altar, s-a închinat, a îmbrăcat veșmintele și a început Sfânta Proscomidie. Era o zi de iarnă pe la orele 5. Pe când se ruga singur, a intrat o femeie să se închine, înainte de plecare. Era o creștină necunos­cută din satele vecine, care venise de cu seară să se roage pentru casa și copiii ei. Făcea metanii la fiecare icoană și se ruga în taină, cu mare credință. Apoi, nemaiauzindu-se nimic, părintele s-a uitat în biserică să vadă dacă a plecat.
în clipa aceea femeia se ruga în genunchi în mijlocul bisericii, cu mâinile ridicate ușor în sus, iar din jurul capului ei se înălța o rază dumne­zeiască de lumină, care îi strălucea fața și fruntea. Apoi femeia a căzut cu fața la pământ, a făcut câteva metanii, a ieșit încet din biserică, crezând că este singură și a plecat spre casa ei.
Părintele Cleopa, văzând că o femeie simplă de la țară, a ajuns cu rugăciunea la măsura sfinților, adică la rugăciunea curată, harică, prin unirea minții cu inima, întrecând și pe călugări, a căzut în genunchi înaintea Sfântului Altar și a plâns cu lacrimi, dând laudă lui Dumnezeu că mai sunt și astăzi creștini cu o viață duhovnicească atât de înaltă, pe care îi știe numai Iisus Hristos.
Sursa: Istorioare duhovnicesti, Arhim. Ioaniche Balan, p. 46

One reply on “Puterea rugaciunii din inima”

Dumnezeul meu Dumnezeul meu sa nu ma pedepseti dupa multimea pacatelor mele si sa nu departezi de la mine darul si bunatatea Ta cea mare si sfInta amin :
Eu sunt oaia cea perduta cautama mIntuitorul meu si ma du la turma pasuni Tle celei Duhovnicesti eu sunt pacatos Doamne ca pacatul meu sta alaturea cu mine si marturiseste Impotriva mea . Rogute StapIne mIntuieste pe robul Tau deschide Inima si sufletul meu spre primirea si plinirea pruncilor si a voi Tale in veac amin amin amin .
Doamne si StapInul veti mele nu te departa de mine ca stii ca sunt slab si neputincios si om usor, cad In pacat daca tu te departezi de la mine asa te rog StapIne precum ai calatorit cu Luca si cu Cleopa pe cale spre Emaus calatoreste si cu mine si tot poporul ce vetuieste pe Intreaga suparafata a pamIntului si rami cu noi ca sa plecat ziua si este spre seara , FrInge pIinea si Imparteo si noua sarmanilor si deschide ochi nostri precum iai deschis sfintilor tai ucenici ca si noi sa ne bucuram de cunostinta data de Tine StapIne si MIntuitorule amin amin amin +++

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.