[youtube http://www.youtube.com/watch?v=iLal7aUqZRM&feature=youtu.be]
Video relevant pentru cum va arata si Romania daca doar stam si ne uitam ca spectatori pasivi si asteptam ca ceilalti sa faca ceva:
(apăsați pe butonul CC pentru a activa subtitrarea în limba română)
Zonele din România programate pentru exploatare prin fisurare hidraulică:
BARLAD (VASLUI)
Voivozi (Bihor)
Tria (Bihor)
Tulca (Bihor)
Adea ( Arad )
Curtici ( Arad )
Periam (Timis)
Biled (Timis)
Paulis (Timis)
Parta (Timis)
Buzias (Timis)
Macin (Tulcea)
Babadag (Tulcea)
Capidava ( Constanta )
Eforie ( Constanta )
Costinesti ( Constanta )
Vama Veche ( Constanta )
Adamclisi ( Constanta )
Metoda folosită se numește fracturare hidraulică și implică folosirea de apă, aditivi și nisip. Se face un foraj până în stratul din care se exploatează gazul de șist, aflat sub nivelul de la care este extras gazul convențional.
Forajul acesta necesită mii de kilolitri de apă și, cel mai grav, rocile sunt fisurate cu substanțe chimice periculoase. Aceste substanțe ar putea ajunge în pânza freatică, acuză unele organizații de mediu. Sunt folosite circa 596 de substanțe chimice, unele necunoscute, altele cunoscuta ca fiind cancerigene.
În prezent, trei companii s-au arătat de exploatarea gazelor de șist în România. Țara noastră dispune de mari rezerve de gaze de șist, estimează specialiștii. În Europa, cele mai bogate în gaze de șist ar fi Polonia și Ucraina.
Iată perimetrele în care se face explorare, în vederea stabilirii valorii zăcământului și, implicit, a oportunității de a exploata gazele de șist:
– perimetru din BÂRLAD, pentru care firma Chevron România Exploration and Production SRL are un acord în vigoare, preluat prin transfer în anul 2011, de la firma Regal Petroleum SRL;
– perimetrele: ADAMCLISI, COSTINEȘTI și VAMA VECHE, din Dobrogea de sud, cu acorduri petroliere de explorare, dezvoltare și exploatare a petrolului (țiței și gaze naturale situate în orice tip de colector), semnate cu Chevron România Exploration and Production SRL, aflate în curs de aprobare prin HG;
– perimetru la sud de CRAIOVA, pentru care firma Midia Resources are un acord în vigoare, declarând și ea intenția de a investiga potențialul de gaze neconvenționale (gaze de șist).
– perimetre în VOIVOZI și ADEA, din Câmpia Panonică, cu acorduri petroliere de explorare, dezvoltare și exploatare a petrolului (țiței și gaze naturale situate în orice tip de colector – inclusiv gaze de șist), semnate cu firma Mol Hungarian Oil and Gaz Public Limited Company împreună cu S.C. Expert Petroleum S.R.L., aflate în curs de aprobare prin HG.
Doamne fereste sa ajungem sa importam apa!
E important ca opinia publica a inceput sa reactioneze:
Miting împotriva exploatării gazelor de șist
Exploatarea gazelor de șist prin metoda fracționării hidraulice rămâne un subiect de actualitate, cel puțin la nivelul comunității bârlădene. Pe lângă faptul că societatea civilă a avut o reacție consistentă, iată că și autoritățile fac ceva. Deputatul Adrian Solomon a inițiat un proiect de lege prin care se va interzice pe teritoriul României exploatarea gazelor de șist prin metoda fracturării hidraulice. Proiectul a fost realizat după modelul unei legi similare adoptate în Franța.