Cedry2k – Clipa Schimbării

  Bănuiesc că vă așteptați la un articol duhovnicesc și plin de bună cuviință, bineînțeles, așa că hai să începem…

De la început hip-hop-ul a însemnat un mod de exprimare,  de gândire, care a generat o cultură urbană de rezistență contra valorilor și mentalităților trasate (sau, mă rog, sugestionate…) de sus (din lumea mainstreamului). S-a început cu așa zisele “4 elemente”: DJ-ii: cei care puneau muzică cu ajutorul platanelor, breakdancerii (the b-boys), maeștrii de ceremonii sau the microphone controllers (m.c.): “ăia care cântă” (sau, în fine, fac rep) și writerii, artiștii de graffiti, cei care pictau mai mult sau mai puțin legal pereții gri, de beton sau cărămidă. Legăturile dintre toate aceste elemente erau scopul și conținutul.  Scopul era formarea unei noi culturi, în afara standardelor impuse. Dar n-a fost ceva prestabilit, totul s-a desfășurat spontan. Atitudinea era de protest, dar mai bine zis, de rezistență și – spre deosebire de ce se prezintă acum în mass-media – nu lipsea mesajul, conținutul, miezul… DJ-ii, baza acestei culturi, luau ce li se părea că li se potrivește dintr-o melodie și pe acea bază construiau una nouă,  writerii încercau să-și facă traiul în jungla anostă de beton, mai colorat – uneori având mesaje serioase de transmis pe ziduri prin graffiti, pentru a-i intriga pe privitori măcar pentru puțin timp – breakerii au dat un aspect mult mai energic dansului, îmbinându-l cu sportul, arătând în felul lor cât de importantă e mișcarea, iar cei cu microfonul au contribuit la libertatea de expresie devenind adevărate voci pentru comunitatea lor, vorbind pe “limba” lor cu slangul (jargonul) aferent. Muzică, poezie, amândouă, sau nici una nici alta, zgomot sau cultură, totul a început de la refuzul sistemului oficial de gândire..sau mai exact spus, refuzul sistemului.

Din punct de vedere creștin, noi știm că primul care s-a revoltat a fost Lucifer. Și pentru că L-a refuzat pe Dumnezeu și ordinea creată de El, s-a făcut “creatorul” dezordinii și al dezbinării, el necreând nimic defapt, iadul fiind rezultatul faptului că Lumina s-a retras din acel loc, respectându-i lui Lucifer dorința și liberul arbitru. Diavolul nu poate să creeze, el doar generează dezbinare și încearcă să imite ce face Dumnezeu, de aici primind porecla “maimuța lui Dumnezeu”. Diavolul nu are putere în adevăratul sens al cuvântului, dar poate induce iluzia unei puteri, prin retragerea harului lui Dumnezeu, ca o consecință a liberului arbitru. Și după cum spunea părintele Melchisedec, ucenic al părintelui Rafail Noica: “dracul e atotputernic în virtual”. Starea de agitație, de nervozitate, de revoltă de dragul revoltei, de contestare a autorității doar de dragul de a contesta, dar mai ales mândria, sunt de la diavol.

Dar să presupunem că sistemul în care trăim este malefic, fiind făcut de oameni idolatri sau pur și simplu pătimași. Ce facem atunci? Să nu uităm că și Hristos a “revoluționat” lumea. Apostolii au scandalizat o întreagă “ordine mondială” (defapt dezordine) și primii creștini au avut de luptat cu “sistemul” din vremea aceea. Și se știe cum a fost lupta lor și ce rezultat a avut. Și mai ales se știe că nu s-a terminat.

Deci există și “revolta” cea bună, când te răzvrătești împotriva răului, folosind armele binelui. Nu lupte fizice sau încleștări cu forțele de ordine (obligate să apere sistemul), care oricum de obicei nu duc la niciun rezultat… pentru că aceste atitudini revoluționare mai degrabă duc la debandadă și vandalism, sau violență (nu neapărat fizică). Ci prin înnoirea sinelui, prin care chiar reușești să schimbi ceva în jur, armă de care chiar se tem reprezentanții unei puteri înrăite, oricât de puternici ar fi în acel sistem.

Revenind la hip-hop, această cultură are un potențial de “răzvrătire”, iar protagoniștii acestui gen nefiind (de obicei) ortodocși, ca să folosesc un eufemism – cei mai mulți fiind în căutare, alții inspirându-se chiar din culturi africane tribale (inclusiv voodoo) de o îndoielnică apartenență spirituală la ceea ce a fost odinioară credința adamică chiar la urmașii lui Ham fiul lui Noe (‘rasa’ neagră), deci care sunt influențate de forțele întunericului – se întâmplă chiar să facă rău cu muzica asta, ei poate crezând că fac bine. Dar când folosești această formă de expresie ca pe o unealtă, direcționând conștient potențialul ei de “răzvrătire” spre bine, atunci cred și susțin că se poate spune că faci o lucrare pentru Dumnezeu, la fel cum ai folosi talentul scriitoricesc pentru un roman sau o poezie în care să-L mărturisești pe Hristos.  Plus că un acronim pentru Hip-Hop este His Infinite Power Helping Opressed People.. Da, știu, construcția poate fi interpretată în multe feluri, pentru multe feluri de credințe și nu sunt un adept al ecumenismului. Dar nu văd de ce nu ne-am gândi că cel sau cea care a născocit acest acronim prima dată, a făcut-o “cu inimă bună”, cu toată sinceritatea și astfel poate căpăta și o conotație ortodoxă.

Și pentru cei care oricum ascultă genul, dar și pentru ceilalți, această lucrare poate da roade.  Pe cei care zic că știu deja despre ce e vorba îi poate trezi mai mult.

Pe fondul apartenenței la hip-hop-ul adevărat, descris mai sus, nefăcut pentru bogăție sau rating, dar și din nevoia difuzării unui mesaj ortodox, care are legătură cu lupta interioară și schimbările din viața artistului, dar și cu ultimele evenimente serioase din Piața Universității, când parfumul revoluției cu pumni, bâte și pietre, plutea în aer și mulți nevinovați au fost bruscați/bătuți de jandarmi, fără să se schimbe nimic defapt, Cedry2k (se pronunță Cédric ca în franceză 🙂 ) a lansat albumul “Clipa Schimbării”.

Și acum ajungem în sfârșit la recenzie 🙂

1. Ultimul Ceas e intro-ul albumului. Și intro-ul intro-ului este un extras dintr-o înregistrare cu părintele Amfilohie vorbind despre dușmanii lui Hristos, francmasonii,
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=6ad-s0YcNkY]

iar piesa continuă despre stavila pe care o pune începutul cel bun. Se semnalează realitatea luptei cu forțele întunericului, aceasta nefiind doar o expresie de Stăpânul Inelelor: “Atunci când urci spre culmi, orice drum e greu/Că și într-o lume de basm tre’ să-l înfrunți pe zmeu.”

2. Alchimia Luminii vine în contrast cu titlul primului album al lui Cedry2k, Alchimia Veninului. Multe merită spuse despre piesă și se întâmplă ca la fiecare ascultare să-ți capteze atenția alt pasaj. Tema este starea conștiinței care se trezește, privind pătrunzător la ce se întâmplă în jur și care astfel realizează că  lumina se dobândește urmând calea Sfinților Părinți. Pentru pasajele de la începutul și sfârșitul piesei, trebuie un cratediggin’ și dacă nu găsim sursa, măcar să fim cu luare aminte la ce se spune.

3. N-am știut (cu Stripes): Cuvintele întăresc omul, îl pot schimba, salva, dar îl pot și distruge…deoarece  au o putere mare, care nu trebuie ignorată, ci folosită cu responsabilitate. Stripes e un m.c. din Brăila, determinat să facă treabă – și perseverent – care a mai colaborat cu Cedry2k, avându-l invitat pe piesa “Răbdare”. Personal, îmi place mult mai mult strofa lui de acolo decât de pe piesa asta.

4. Spre Zero evident, direcția spre care se îndreaptă civilizația actuală (modernă și post-modernă) de când aceasta a fost gândită. Mitul Turnului Babel, de a construi ceva deosebit de înalt fără ajutorul lui Dumnezeu, revine în societatea noastră într-o altă formă și cu extensii nu numai în politică, ci camuflat sau deja vizibil mai în toate domeniile. Piesă care te pune în gardă, plină de mesaje și bună temă de reflecție.

5. Schimbări de valori(cu Dragonu):  despre momentul când realizezi că te-ai maturizat și-ți analizezi viața la rece. Piesa e personală, artiștii vorbind prin prisma propriilor experiențe.  Dragonu e un m.c. interesant, ultimele lui versuri surprind o schimbare interioară similară cu a lui Cedry2k, dar care se manifestă diferit potrivit individualității. M-aș bucura să fie așa.

6. Babylonul Modern e un rezumat al geopoliticii actuale în lumina adevărului. Ca o completare, mai multe despre asocierile cu Babilonul puteți citi aici: Biblia și Babilonul.

7. Clipa Schimbării expune concluziile care au determinat-o, nu într-un mod contemplativ, ci mai degrabă agresiv, un fel de clipa schimbării cu starea de dinaintea schimbării. În piesă întâlnim și un sinonim popular pentru “față”, cât și un termen de argou pentru “femeie” sau “om slab”. Vorbește, printre altele, despre inepții ca Halloween sau Valentine’s Day, păpușari ca Henry Kissinger, dezbinările veninoase dintre creștini, dar la sfârșit oferă o pildă de credință pe care au avut-o ultimii conducători politici adevărați ai unei țări românești (martirii Brâncoveni). Cu toate acestea, piesa nu are pretenția să fie una moralizatoare ci e mai mult o mărturisire într-un limbaj sincer.  Instrumentalul e conceput să-l ignori, ca să te facă să lași textul să te mobilizeze. (Sper că asta era ideea 🙂 ).

8. Mesaj Antonie Iorgovan (interludiu)

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=Nk5PuxuJpRw]

Antonie Iorgovan (n. 9 august 1948, satul Gornea, comuna Sichevița, județul Caraș-Severin – d. 4 octombrie 2007, Viena) a fost un jurist român, profesor universitar și senator independent în legislatura 1990-1992, iar mai apoi pe listele PSD în legislaturile 2000-2004 și 2004-2008. De asemenea, între anii 1992-1996, a îndeplinit demnitatea de judecător la Curtea Constituțională a României. A fost supranumit „Părintele Cons­tituției”  deoarece, fiind singurul senator independent, a îndeplinit funcția de Președinte a Adunării Constituante.

(conform Wikipedia).

De asemenea, Antonie Iorgovan a criticat prezența oamenilor masoneriei în posturile cheie din conducerea României, deoarece aceștia raportează și îndeplinesc ordinele superiorilor din masonerie, nu ale superiorilor oficiali. A afirmat că Adrian Năstase își alegea oamenii după apartenența la homosexualitate, masonerie și infracționalitate și a afirmat că boala sa (din cauza căreia a și murit) – tumoarea malignă la pancreas – a fost provocată de iradiere. Mai multe detalii citiți pe civicmedia.  

9. Călimara (de George Topârceanu) cum vi se pare că sună poezia pe beat ?

10. Pacea inimii (cu raku) începe tot cu un extras dintr-o predică a părintelui Amfilohie, în care părintele spune că performanța masoneriei este slăbănogirea creștinismului prin creștinii nevrednici; și nu masoneria însăși, ecumenismul sau alte amenințări exterioare sunt pericolul principal pentru noi, ci căderea puținilor creștini care au mai rămas. Totodată, părintele face apel la o rezistență creștină, căci numai Dumnezeu e Cel Care biruiește.  E greu să ajungi la pacea inimii, e greu să nu te lași afectat de ce vezi în jur și de cei care nu te înțeleg, dar trebuie – pentru că îți faci rău dacă strângi în tine ura și nemulțumirile, mai că astfel ajuți vrăjmașul. raku e un m.c. cu ștate vechi în hip-hop-ul românesc, foarte atent la mesaj și care-și prelucrează deseori textele.

Cum se sugerează și în piesă, modelele adevărate sunt sfinții, nimeni dintre artiști sau din cei mai bine intenționați oameni n-ar trebui luat ca model, ci doar susținut dacă face un lucru bun și îndreptat, după socotință, atunci când greșește (dacă se poate comunica/ lua legătura cu respectivul, evident…)

11. Singura Șansă e Hristos. Și asta zice și Cedry2k 🙂 chiar dacă încheie piesa într-un mod sardonic.

12. Progresie geometrică (cu Carbon) e felul cum se răspândește răul. Cedry2k descrie răul din toate sectoarele exterioare, iar Carbon, colegul de generație și de multe  alte piese, descrie înmulțirea răului în interiorul omului. Mesajul ce reiese din descrierea răului nu e “n-are rost să lupți, e prea puternic”, ci “vindecă-te și mai departe stai în gardă”, fiind un mesaj de alarmă la fel ca Spre Zero sau, defapt, ca tot albumul. Atitudinea e: Nu e de glumit, e nevoie de atenție mare să nu devii “un muribund în care holcăie viermii de-alungul vremii/respirând un spirit mort ce împute stratul atmosferic”. Și de la “vindecă-te”, omul sincer, realizează că următorul pas e să zică “cu ajutorul lui Dumnezeu”.

13. Clipa Schimbării II începe cu celebrele cuvinte ale lui Petre Țuțea ” (fără Dumnezeu), omul rămâne un biet animal rațional și muritor care vine de nicăieri și merge spre nicăieri…”. Cine credea că Cedry2k poate fi doar agresiv și nervos pe piese, are ocazia să-și schimbe părerea ascultând asta. Rezumă într-un mod contemplativ toată paleta de mesaje de pe album, încheindu-se cu “Respectă Scriptura.” Într-adevăr, dacă măcar un ascultător va fi mișcat să citească Sfânta Scriptură și s-o pună în faptă, înseamnă că omul ăsta a făcut ceva. (!)

Îmi place că-s două piese care se numesc “Clipa Schimbării”, pentru că schimbarea este un proces continuu. Foarte rar poți spune “din clipa asta sunt alt om” iar omul cel vechi din momentul acela să nu se mai manifeste. În realitate, așa cum ne învață și Sfinții Părinți, în fiecare zi trebuie să punem începutul cel bun.

14. Piețe (cu Vlad Dobrescu) în caz că disponibilitatea ascultătorilor de a auzi idei despre Dumnezeu ajunge la saturație, Vlad Dobrescu  “destinde” atmosfera, punându-le în față o realitate neagră: gândurile unui dezechilibrat psihic, încontinuu tracasat de sistem (șeful personajului fiind o personificare a sistemului). Muzica din cap la care face referire, trimite cu gândul la personajul principal din Portocala Mecanică  de Anthony Burgess, un delincvent care auzea de nicăieri muzică clasică de fiecare dată când devenea violent, efect al eșecului unui program de re-educare dintr-o distopie sinistră, guvernată de un pseudoregim totalitar. Apropo de faptul că niciodată un sistem făcut de oameni nu poate vindeca oamenii decât creând alte probleme sau mușamalizând problema inițială. Cedry2k expune diferitele lațuri cu care vor să ne prindă păpușarii și face explicit referire la evenimentele din Piața Universității și Piața Sfântul Gheorghe din Timișoara din timpul revoluției din ’89. Ce e puternic la versurile lui este faptul că sunt scrise în urma unor (lungi, după cum se deduce) documentări despre realitate și anumite evenimente..sunt cuvinte bazate pe cercetări, nu aruncate.

15. Alt exemplu (Outro): În încheiere, artistul descrie câteva din luptele lui de-alungul vieții care au contribuit la formarea lui ca om, cât și la cariera lui artistică. Dar, trăgând o linie, nu e mulțumit de felul cum și-a dus lupta și pune punct albumului hotărât să facă o schimbare fundamentală.  Outro-ul outro-ului este cuvântarea unui călugăr, vorbind despre Iubire, singura care poate înfrunta și birui lumea.
Albumul se poate comanda de pe site-urile de profil (mai ales acesta) la prețul de 25 lei + taxe poștale.

 

Erată: cred că am greșit când am spus că albumul se încheie cu vocea unui călugăr, când defapt cred că e vorba de părintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa, supraviețuitor al temnițelor comuniste și un părinte foarte incomod pentru dictatura de dinainte de ’89.Viața părintelui a fost expusă și într-un documentar al regizorului american Alan Hartwick, Beyond Torture – The Gulag of Pitesti, Romania, pe care intenționăm să-l preluăm și noi într-un post separat, dar până atunci  îl gășiți pe blogul parintelecalciu.wordpress.com 🙂

De asemenea, recomandăm și Scrisoarea unui tanar intors la credinta care se mai lupta cu patimile mintii si ale caracterului

Iar în piesa Piețe, mai clară e legătura cu violențele jandarmilor din Piața Sfântul Gheorghe din București din ianuarie, despre care s-a scris aici.

This entry was posted in Recenzii and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Cedry2k – Clipa Schimbării

 1. unucarestie says:

  buna recenzia, as avea insa doua observatii: Cred ca e vb de Piata Sf Gheorghe din Buc, unde cei care se duceau sa protesteze in Piata Universitatii, au fost luati la bataie de jandarmi la intamplare. Alta remarca ar fi ca vocea de pe outro e a lui Gheorge Calciu-Dumitreasa.

  • TCO says:

   multumesc pentru observatii.
   Se gaseste si pe internet cuvantul parintelui Gheorghe Calciu-Dumitreasa de la sfarsit? Ai vreun link?

 2. Roman7 says:

  Cedry2k e un rapper underground, care era inainte baiat de cartier, stiti voi, iarba, femei, alcool, smardoiala etc….

  Si melodiile lui vechi ilustreaza acest lucru, dar de al un timp, acum cativa ani a inceput sa scoata printre piesele lui de cartier gen gangsta, si cate o piesa anti-masoni anti noua ordine mondiala, apoi usor usor se pare ca a cautat mai mult si a ajuns la ortodoxie.

  El a venit de curand la credinta. Mai multa lume l-a vazut pe Cedry2k in sala la toate conferintele cu parintele Amfilohie de la Diaconesti, si s-au mirat, iar apoi iata ca el a scos acest album pe care vi-l trimit acum.

  La fel, vad tendinta asta de miscare spre spiritualitate si la altii, de exemplu raper-ul Raku, care a facut si cateva piese in care zicea impotriva ecumenismului de exemplu, sau in care canta impotriva masonilor, coruptiei, globalizarii, pentru ca oamenii sa aiba pamant la tara ca sa poata supravietui etc.

  Ma bucur sa vad asta.

 3. Roman7 says:

  Sa va dau cateva exemple versuri care mie mi se par foarte tari din melodie Spre Zero a lui Cedry2k de ep acets album.

  SPRE ZERO (adica spre Sfarsitul Lumii din cate se intelege)

  “Am analizat atent, chiar reticent, teoriile conspiratiei, dar daca un procent din astea sunt adevarate, 99 de procente din noi stim numai un procent din realitate”

  “De unde vine exact ce stii? Un frate crestin nu bate campii despre extraterestrii, dar in lipsa credintei multi pun botul si in lipsa de cunostinte iau de bun totul. Eu cred ca demoni Babilonieni le baga pe gat la pamanteni martieni si klingonieni ”

  “Ei zic ca cipul e antibiotic, sfideaza Biserica, fiindca cica vrea sa te spele pe creier, dar ei ti-au facut asta deja cu un MP3-player”

  “Memoria, istoria si gloria, toate practic ni le sterg iezuitii, Bilderberg si alte cercuri elitiste ce suprima de fapt crestinismul si iti imprima in cap cretinisme”

  “Ei pregatesc guvernul mondial, amero, si numaratoarea merge rapid spre ZERO”

  Refren: “Sunt vremuri de sfarsit si tremuri depasit c-ai gresit la nesfarsit sufletului tau,
  Si lumea simte zau, dar de frica tinde sa ignore complet numaratoarea inversa”

  “Sa constientizam ce reprezentam individual in special spiritual, e vital sa renuntam la artificial!”

  “Nu te intaresti pana nu admiti ca esti slab si nu te dezrobesti pana nu admiti ca esti sclav!”

  “Se simte lipsa culturii! De ce lumea se vaida doar de lipsa infrastructurii si inchid ochii la disparitia padurii”

  “Uneori ma intreb ca tampitul, vreau sa schimb lumea, sau sa ii vad odata sfarsitul? Ca niste pusti ce dau cu pietre in antitero nu pot opri totul sa se indrepte inspre zero”

  Iar faptul ca atunci cand bagi CD-ul incepe cu acest fragment din conferinta parintelui Amfilohie despre masonerie mi se pare iarasi foarte tare pentru ca mediul Hip-Hop underground nu prea a auzit de lucrurile acestea…

 4. Roman7 says:

  Si mai este o melodie, Clipa Schimbarii, in care el incepe in stilul hip-hop de cartier dur povestind crampeie din viata lui din trecut, si apoi incheie cu aceste versuri care iarasi mi se par foarte interesante

  08. Clipa Schimbării

  E un plan secret de efect sa te tina defect

  Si toata smecheria a facut-o-n detaliu masoneria!

  Diavolul sta la masa rotunda dirijand betia,

  Masa e-n coma profunda, si-l confunda cu Mesia. Trezirea!

  Decat sa tot fugim, sa renuntam la ce iubim,

  Hai sa-nvatam sa ne pazim de nefilimi anticrestini ca Halloween,

  Toti mimand iubirea ca de Sfantul Valentin!

  Pe de alta parte-n schimb, e HAARP ca programul

  Cand e-n casa, clanul meu arde tavanu’,

  N-ai cum sa ne tii departe cu trancanu’!

  Retea de clanuri cu belea de planuri ca Zelea Codreanu

  Daca avem credinta lui Brancoveanu putem sa ne-nfruntam dusmanu’ !

  P.S.
  Coperta reprezinta dupa parerea mea un pustnic in lupta cu dracii.

  • TCO says:

   Da, imi place ca jongleaza intre versuri cu mesaj si dume “rep” gen “cand e in casa, clanul meu arde tavanul” ca sa nu tina ascultatorul prea incordat si sa para ca-l sacaie cu subiectul. Dar tot Spre Zero imi place mai mult. 🙂

 5. X says:

  Salut. Am fost redirectionat aici prin prisma articolului postat.
  Ca sa nu mai lungim vorba, am ajuns aici datorita poetului si artistului…

  Preferatele mele sunt: Spre Zero, Alchimia Luminii si Clipa Schimbarii 2 (in aceeasi masura si celalalte, dar astea au un inteles putin mai usor pentru prima oara cand cineva le asculta).

  O parte memorabila ramasa in mintea mea e urmatoarea:

  “Și foamea răzbunării,
  După mirajul culorii
  Dă-mi Doamne șansa să văd căzând conducatorii,
  Vibrând povestitorii
  Și toți muritorii
  Răspunzându-și altfel decât retoric întrebării:
  -Cine suntem? Cine-i Dumnezeu biblic, metafizic, metaforic.
  Care e sistemul tău valoric?
  Când cineva ascunde cu grijă adevărul istoric
  Și sfinții părinți ne zic despre interestul demonic.”

  Ceva mirific…. Nu imi pot inchipui ce e in mintea lu’ Cedrea.. nu pot sa-mi dau seama cata credinta poate sa aiba omul asta incat sa o sustina cu atata tarie si motivatie!

 6. Galeon says:

  Multi chiar nu inteleg?
  Cedry2k a fost de la primul album pana la actualul crestin.
  De la debut a luptat contra masonilor si a sistemului.
  Doar pt ca inainte nu spunea tot pe fata nu inseamna ca nu stia adevarul.
  Din melodia Horror din Berceni spune de illuminati si adevaratul lor scop.
  ,,Illuminati te vor static apatic sau mort in cazu-n care nu te baga dupa gratii”
  In ultimul album a spus pe fata absolut totul.
  In vechile albume avea mesaje ascunse pe care le intelegi doar daca asculti atent si repetat.
  Nu este singurul mc ce are ochii deschisi.
  Desi in melodia ,,O minciuna mare” al lui cumicu la inceput se intelege ca acesta este ateu dar daca asculti refrenul intelegi ca el nu crede in religiile existente dar crede in Dumnezeu.
  Acest lucru l-a spus si cedry2k:,,N-am adoptat chiar tot din crestinism criticule teribilist deci taci din plisc”
  Nu trebuie uitat nici deliric1:,,Nu cred in cer e un cerc vicios dar nici nu-ti cer sa ma iei de jos”.
  Acesta spune ca desi nu crede in religiile existente totusi stie ca exista Dumnezeu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *