Categories
Carti Catehism Predici

Despre Nasterea Domnului

Cand primvara soseste si stihiile trupurilor se intorc iarasi catre inoire, atunci toti oamenii, venind intr-u buna amestecare a aerului, primesc buna sanatate a trupului. Atunci si pamantul, inflorindu-se cu frumusetea samanaturilor si infrumusetandu-se cu tot felul de flori ale ierburilor, vine spre gatirea roadelor sale.Tot astfel si cand S-a nascut Domnul nostru din Fecioara Maria, El a risipit la toata lumea ca o primvara veselitoare si a intors-o catre inoire, caci azi S-a nascut Unul Nascut Fiu al lui Dumnezeu, Raza maririi Lui, Chipul de-a pururea vecuirii si al ipostasului Lui, hotarul si cuvantul Tatalui.Caci nascandu-se Domnul si Dumnezeul nostru ne-a izbavit din iarna inselaciunii si din frigul ratacirii si ne-a intors catre primvara bucuriei.
Deci vino sa-l aducem in mijloc pe Matei Evanghelistul care zice :
Caci nasterea lui Iisus Hristos asa a fost. Caci logodita fiind cu Iosif, mai inainte de a se aduna ei, Maria mama Lui s-a aflat avand in pantece din Duhul Sfant. Iar Iosif barbatul ei drept fiind, si nevrand sa o vadeasca , voia s-o lase pe dansa in taina . Si gandind  el aceasta, Ingerul Domnului s-a aratat lui in vis, zicandu-i “Iosife fiul lui David, nu te teme a lua pe Mariami femeia ta, caci ce s-a zamislit intru dansa este din Duhul Sfant” (Matei 1:20) Deci asculta luminat impletirea ghicitorilor. Iosif s-a logodit cu Maria, ca barbat ca nu cumva, cunoscand nasterea lui Hristos din fecioara cea fara de barbat diavolul sa fuga de impletirea la lupta, ca unul ce a cunoscut si si-a dobandit scopul.Caci l-ai auzit pe Evanghelistul Luca zicand “Iesit-a porunca de la Chesarul Avgust ca sa se inscrie toata lumea. Aceasta intai sciere s-a facut domnind peste Siria Qvirinius(Kirineul) ca sa se inscrie fiecare intru a sa cetate. Si s-a suit Iosif din Galileea din cetatea Nazaret, in Iudeea  in cetatea lui David, pentru ca era din casa si neamul lui David, ca sa se inscrie cu Mariami, cea logodita lui femeie fiind ea grea”(Luca 2:1-5). Cel ce are inscrisa in cer toata zidirea a primit ca Maica Sa sa se inscrie in condicele cele lungi ale Romanilor, ca pe noi, cei ce ne-am facut de voie robi zidirilor, sa ne slobozeasca.Ci ascultandu-l iarasi pe evanghelistul, care zice:”Si pe cand erau ei acolo s-au umplut zilele ca sa-l nasca ea pe Fiul ei cel intai nascut”O ce lucruri prea-slavite!Facatorul vremurilor asteapta vremea cea de noua luni hotarata, ca sa nu se creada ca iconomia lui este parere sau nalucire.
Caci locul era pustiu si vremea catre seara, si nu aveau unde sa stea decat numai in pestera cea mica, primind a Se naste Stapanul, Cel ce nicaieri nu este incaput, Cel ce are ca scaun cerul si asternut picioarelor pamantul. Pentru  ca pe omul cazut in pestera talharilor  sa-l straluceasca prin  lucrarea dumnezeiasca intru mai stralucita podoaba a frumusetii.Si s-a infasat cu scutece de Maica Sa Cel ce dumnezeieste Se imbraca cu lumina ca si cu o haina(Ps 103:2)ca sa dezlege lanturile pacatelor noastre.Vedeti taina nasterii Fecioarei, care n-a cunoscut ispita barbateasca, si s-a aratat maica fara samanta si fara durere si slujitoare a nasterii, si s-a facut moasa fara a fi invatata( ea a nascut, ea a infasat.La femeile cele lumesti una naste, alta infasa din cauza epuizarii si a durerilor prin care a trecut cea ce a nascut, Fecioara a fost  maica fara osteneala, nu a dat voie a se atinge cineva cu maini necurate de prea-neantinata nastere-Sf Atanasie al Alexandriei).L-a culcat in ieslea dobitoacelor vrand sa-i intoarca pe oameni din necuvantatoare(slujirea la stihiri, animale etc.) catre cunostiinta cea dumnezeiasca, caci Isaia Proorocul despre asta zice” Cunoscut-a boul pe Cel ce l-a castigat pe el, asinul ieslea Stapanului sau.Iar Israil nu M-a cunoscut si norodul Meu n-a priceput ”Si mare bucurie a vestitit Ingerul pastorilor (oameni drepti caci ei urmau pilda Patriarhului Iacov, Proorocului David care si ei au fost pastori de oi)” Nu va temeti ca iata va vestesc bucurie mare, care va fi la tot norordul, ca S-a anscut voua astazi Mantuitor, care este Hristos Domnul in cetatea lui David”cel ce va fi Pastor al pastorilor.
Asa savarsindu-se acestea si toata zidirea cea vazuta si cea nevazuta dantuind, de la Rasarit a fulgerat o stea prea minunata a cerescului Imparat ce S-a nascut, pe care vazand-o Magii, imparati si astronomi ai Persilor, stranepotii lui Valaam, spaimantandu-se si lunad proorocia lui Valaam”Rasari-va o stea din Iacov, si se va scula un om in Israel si va sfarma pe toti domnii Moavului”au pornit in cautarea Pruncului Imparat.Si facand calatorie vreme de zile nenumarate(de un an), au ajuns la Ierusalim si au intrebat zicand: “Unde este imparatul Iudeilor, Care acum s-a nascut?Caci spre inchinarea Aceluia am venit caci am vazut steau Lui la Rasarit si am venit sa ne inchinam Lui”Si auzind Irod s-a tulburat si tot Ierusalimul impreuna cu dansul si chemand pe preoti si carturari au aflat ca in Vitleemul Iudeii cetatea lui David are sa se nasca.Si iesind din Ierusalim steaua iar s-a aratat pana ce a sezut deasupra unde era pruncul(de remarcat ca Sfintii Parinti sunt de parare ca steaua nu era o stea obisnuita, caci lumina si ziua, pentru ca  s-a ascuns, cand magii au intrat in Ierusalim si se iveste iarasi dupa ce ies din cetatea sfanta  povatuiindu-i semenea norului  ziua, stalpului de foc noapatea care-i calauzea pe israeliti prin pustie si in plus s-a pogorat pana deasupra pruncului, neputand o stea de sus sa arate un loc asa de mic, mai ales un prunc).Ajungand si vazand pe Maica Sfanta si pe cel nascut dintransa au grait asa:” O maica maicilor, toti dumnezeii Persilor te-au fericit pe tine, caci le-ai covarsit pe toate femeile slavite, te-ai aratat mai imparateasa decat toate imparatesele! Iar pruncul sedea pe pamant, incepand al doilea an, avand din parte oarecari trasaturi ale celei ce il nascuse. Si lunadu-l pe prunc in bratele lor si inchinandu-se Lui fiecare, Magii au zis: ”Tie ale Tale cu osardie Ti le daruim, prea puternice Iisuse! Lucrurile lumii nu s-ar fi ocarmuit bine daca n-ai fi venit, intr-alt chip nu s-ar fi amestecat cele de sus cu cele de jos, daca nu te-ai fi coborat Tu! Iar pruncul radea si salta de mangaierile magilor. Si dandui-I daruri, aur ca unui Iimparat, tamaie ca unui Preot si smirna ca unui mort, luandu-si ziua buna de la Maica Lui au plecat. Si mergand povesteau  unii catre altii cele despre prunc, adica cum li se  aratase lor si intaiul statator a zis:” Eu il vedeam ca un prunc”. Cel de-al doilea:”Eu –zice- l-am vazut ca un tanar ca de 30 de ani “.Iar cel de-al treilea:”Eu l-am vazut pe El batran, vechi de zile.
”Si ducandu-se magii Ingerul Domnului s-a aratat in vis lui Iosif zicandu-i” Sculnadu-te, ia pruncul si pe Mama Lui si fugi in Egipt! Si fii acolo pana ce-ti voi zice tie. Caci Irod vrea sa caute Pruncul sa-l piarda” si sculandu-se intru acel ceas, Iosif s-a pogorat in Egipt  cu toata casa lui, dupa cuvantul ingerului, ca sa se plineasca ceea ce s-a zis prin proorocul”Din Egipt voi chema pe Fiul meu”Atunci Irod vazand ca Magii l-au batjocorit, a trimis soldati ca sa-i ucida pe totii pruncii Vitleemului de doi ani si mai in jos, dupa vremea de care intrebase cu de-adinsul de la Magi”Si Venind satrapii in Gavaa si Rama si in cetatile Rahilei si ale semintiei lui Veniamin, i-au ucis pe totii pruncii dintru dansele ca sa se plineasca cuvantul cel zis de Ieremia Proorocul”Glas in Rama s-a auzit, plangere si jale si tanguire multa.Rahila, plangand pentru fii sai, si nu vrea sa se mangaie ca nu mai sunt” Deci si noi sa praznuim astazi cele dupa cuviinta, si sa cinstim nasterea lui Iisus si luminat sa strigam, ca pastorii sa dantuim, cu ingerii  sa cantam,  cu Magii sa ne inchinam Dumnezeului nostru celui ce s-a nascut pentru noi.
Sursa: “Sfintii Parinti despre nasterea si intruparea Cuvantului
despre nasterea Domnului la Sf. Ioan Damaschin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.